HomeNieuwsBizarBIZAR. Toerist kraakt bij eerste poging code van kluis die al 40...

BIZAR. Toerist kraakt bij eerste poging code van kluis die al 40 jaar niet meer geopend werd

Een toerist in Canada heeft bij zijn eerste poging de juiste cijfercombinatie geraden van een kluis in een museum. Het was al sinds eind jaren 70 geleden dat de safe geopend werd.

De Canadees Stephen Mills bezocht samen met zijn familie een museum in Vermilion in de Canadese staat Alberta. Het Heritage Museum vertelt de geschiedenis van het dorpje met amper 4.000 inwoners. In de collectie zit ook een kluis die al sinds eind jaren 70 niet meer kon worden geopend. De brandkast stond jarenlang in het Brunswick Hotel, dat zich in 1906 vestigde in Vermilion. In de jaren 90 werd de eeuwenoude safe aan het museum geschonken, zonder dat de eigenaar de code vermeldde.

Sinds dat de kluis tentoongesteld werd, probeerden talloze bezoekers de code van het slot te kraken. Zelfs enkele experts en ex-personeel van het hotel werden ingeschakeld om het mysterie te ontrafelen, allemaal zonder succes. Iedereen wou weten wat er in de tijdscapsule verborgen zat. Tot dat ene Stephen Mills, een lasser van beroep, langskwam.

Om te lachen waagde ook hij een poging. Hij zag dat de cijfers van nul tot zestig gingen. Na even na te denken koos hij voor de combinatie 20-40-60. “Typisch cijferslot, driemaal met de klok mee (20), twee keer tegen de klok in (40) en dan eenmaal met de klok mee (60)”, vertelt Mills aan BBC. Tot iedereen zijn verbazing ging het deurtje krakend open. “Het was duidelijk dat de kluis al lang niet meer was geopend, want er viel stof uit het slot”, zegt Mills.

Verborgen schat

Maar wat zat er nu in de kluis? Geen verborgen schat alleszins. De Mills vonden samen met een opgetrommelde museumbewaker een oude loonbrief terug en een notaboekje van een restaurant uit de late jaren 70. Er zat een rekeningafschrift tussen voor een hamburger met champignons van omgerekend 1 euro en een pakje sigaretten van 66 eurocent. Niet echt waardevol dus.

Dat het een ongeloofelijke gelukstreffer was, bewezen de statistieken. De kans dat iemand de juiste cijfercombinatie zou raden bij de eerste poging was 1 op 216.000, afhankelijk van het slot. Dat berekende statisticus Jeffrey Rosenthal van de University of Toronto.

Het bericht BIZAR. Toerist kraakt bij eerste poging code van kluis die al 40 jaar niet meer geopend werd verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels