HomeNieuwsBizarBitcoin gaat helemaal door het dak

Bitcoin gaat helemaal door het dak

De bitcoin is voor het eerst door de grens van 7.000 dollar (6.000 euro) gebroken. Wie helemaal in het begin voor één euro aan bitcoins kocht, heeft nu al 2 miljoen euro.

De bekendste digitale munt was in december vorig jaar nog 1.000 dollar (ongeveer 850 euro) waard. Op een jaar tijd is de munt meer dan 640% gestegen. Dat betekent dat iemand die aan het begin van het jaar voor ongeveer 910 dollar één bitcoin kocht, nu meer dan 6.000 dollar (ruim 5.100 euro) winst heeft gemaakt.

Als je nog verder terugkijkt, wordt het helemaal hallucinant. Wie begin 2010 voor één euro aan bitcoins, die toen 0,003 dollar (0,0025 euro) waard waren, aanschafte, is met zijn ene euro intussen miljonair.

Grote beleggers

Deze week kreeg de digitale munteenheid een nieuwe impuls door plannen van handelsplatform CME, de grootste derivatenbeurs ter wereld, om futures te introduceren voor de bitcoin. Daarmee kan worden gespeculeerd op waardestijgingen en dalingen door te handelen tegen toekomstige prijzen. Dat zet de deur open voor grote beleggers om te investeren in de cryptomunt. Tot nu toe bleven zij doorgaans ver weg van de bitcoin.

«Dit eindigt in tranen»

De koers van de bitcoin en andere digitale valuta is zeer wisselvallig, maar de laatste maanden gaat de waarde door het dak. Dat maakt de munt zeer aantrekkelijk voor speculanten. Velen zijn er echter niet gerust op. «Vroeg of laat eindigt dit avontuur in tranen. De bitcoin heeft misschien veel mensen rijk gemaakt, hij zal ook mensen arm maken», zegt chef Beleggen Christophe De Rijcke in De Tijd.

Bitcoin is een digitale munt die online uitgewisseld wordt zonder tussenkomst van een bank of een andere instelling.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels