HomeNieuwsBizarAfgedankte theepot blijkt half miljoen waard te zijn

Afgedankte theepot blijkt half miljoen waard te zijn

Een Britse man heeft het koopje van zijn leven gedaan. Op een rommelmarkt kocht hij een beschadigde theepot voor 15 pond (ongeveer 17 euro). Toen hij het onding later naar een veilingshuis bracht, bleek hij een fortuin in handen te hebben. 

De theepot, waarvan het deksel ontbreekt en het handvat geplakt is, blijkt 250 jaar oud te zijn. Het zou om één van de eerste stukken porselein gaan dat in de Verenigde Staten geproduceerd is. De maker is John Bartlam, een Brit die in 1760 naar Amerika trok om er potten te gaan bakken. De tocht van Bartlam werd geen groot succes want door de Onafhankelijkheidsoorlog moest hij zijn bedrijf al snel stopzetten. Deze theepot is daarmee voorlopig de enige van zijn hand.

Geen antiquair

De man, die anoniem wil blijven, kocht de pot op een rommelmarkt voor 15 pond. Hij is geen antiquair en het was dus helemaal geen berekende zet. Na een tijdje werd hij nieuwsgierig en bracht zijn aankoop naar het veilinghuis Woolley and Wallis. Daar werd de theepot geschat op maximaal 55.000 euro, maar tijdens de veiling schoot de prijs snel de hoogte in.

Uiteindelijk kocht het Metropolitan Museum of Art uit New York voor 575.000 pond (650.000 euro) de theepot. Die wordt nu voorzichtig naar de VS gebracht, om tentoongesteld te worden in het museum.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels