HomeNieuwsActualiteitVrouw van Zelenski: «Als we Poetin niet stoppen, zal het nergens meer...

Vrouw van Zelenski: «Als we Poetin niet stoppen, zal het nergens meer veilig zijn»

Olena Zelenska, de vrouw van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, waarschuwt in een open brief voor de gevolgen van de oorlog in haar land. «De oorlog in Oekraïne is niet zomaar ergens een oorlog. Dit is een oorlog in Europa en aan de grenzen met de EU», klinkt het.

Op 24 februari trok het Russische leger Oekraïne binnen onder het voorwendsel om burgers te redden. Intussen werden al tal van steden gebombardeerd en vielen er al duizenden doden.

Massamoord

Olena Zelenska, de first lady van Oekraïne, uit op Instagram haar bezorgdheid over de huidige gang van zaken. Ze noemt de inval van Rusland een «massamoord op Oekraïense burgers». «De achtjarige Alice die stierf in de straten van Okhtirka terwijl haar grootvader haar probeerde te beschermen. Of Polina uit Kiev die samen met haar ouders is omgekomen bij beschietingen. De 14-jarige Arseni die in het hoofd werd geraakt en niet kon worden gered omdat een ambulance hem niet op tijd kon bereiken. Als Rusland zegt dat het geen oorlog voert tegen burgers, dan noem ik eerst de namen van deze vermoorde kinderen», schrijft ze.

Luchtruim sluiten

Ze benadrukt dat Oekraïne zich zal blijven verdedigen, maar roept op om het luchtruim boven Oekraïne dicht te gooien. «Sluit het luchtruim en dan kunnen we de oorlog op de grond zelf aan», klinkt het.

Oorlog in Europa

Ook maakt ze duidelijk dat dit conflict de hele wereld aangaat. «De oorlog in Oekraïne is niet zomaar ergens een oorlog. Dit is een oorlog in Europa en aan de grenzen met de EU. Oekraïne houdt de troepen tegen die morgen misschien jullie steden met geweld binnenvallen onder het voorwendsel om burgers te redden. Dat is de realiteit waarin we nu leven. En we weten niet hoe lang het zal duren. Als we Poetin, die dreigt met een nucleaire oorlog, niet tegenhouden, zal er nergens op de wereld nog een veilige plek voor ons zijn. Maar we zullen zeker winnen», besluit ze.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/vrouw-van-zelenski-als-we-poetin-niet-stoppen-zal-het-nergens-meer-veilig-zijn

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels