HomeNieuwsActualiteitCO2-uitstoot van energiesector op «hoogste niveau ooit»: «Economisch herstel van corona was...

CO2-uitstoot van energiesector op «hoogste niveau ooit»: «Economisch herstel van corona was niet duurzaam»

De energiesector stootte nog nooit zoveel CO2 uit als in 2021. Dat heeft het Internationale Energieagentschap (IEA) dinsdag gezegd.

De uitstoot van CO2 steeg in 2021 met 6 % tot 36,3 miljard ton, «het hoogste niveau ooit», aldus het IEA. In 2020, toen de coronapandemie hard toesloeg, was de CO2-uitstoot van de sector nochtans in ongeziene mate gedaald (-5,2%). Maar het economische herstel in 2021 en een toegenomen gebruik van kolen maakten die daling meer dan ongedaan.

Herstel niet duurzaam

Kolen waren goed voor 40 procent van de uitstoottoename. De CO2-uitstoot van kolen steeg tot een record van 15,3 miljard ton. Ook de CO2-uitstoot van aardgas kwam met 7,5 miljard ton boven het niveau van 2019 uit. De CO2-uitstoot van olie (10,7 miljard ton) ligt daarentegen nog onder het precrisisniveau, omdat bijvoorbeeld de transportsector en de luchtvaart nog niet volledig hersteld zijn van de coronacrisis.

«De cijfers tonen aan dat het globale economisch herstel niet het duurzame herstel is geweest waarvoor het IEA aan het begin van de coronapandemie gepleit heeft», stelt het agentschap. De energiesector is de voornaamste uitstoter van broeikasgassen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/co2-uitstoot-van-energiesector-op-hoogste-niveau-ooit-economisch-herstel-van-corona-was-niet-duurzaam

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels