HomeNieuwsActualiteitVerenigd Koninkrijk wil wegwerp-e-sigaretten bannen: zit zo’n verbod er ook bij ons...

Verenigd Koninkrijk wil wegwerp-e-sigaretten bannen: zit zo’n verbod er ook bij ons aan te komen?

Vapen werd lange tijd gezien als de oplossing voor verstokte rokers. Recent beteugelen steeds meer regeringen evenwel de e-sigaret, en al zeker zijn wegwerpvariant. Het Verenigd Koninkrijk is het nieuwste land in de rij dat de wegwerp-e-sigaret wil bannen. «We kweken een generatie aan nicotineverslaafde kinderen», klinkt het. Zit zo’n verbod er ook bij ons aan te komen?

Het Verenigd Koninkrijk zal binnenkort naar alle waarschijnlijkheid de wegwerp-e-sigaret bannen. Al enkele jaren waarschuwen dokters voor de gezondheidsrisico’s. Het feit dat de e-sigaret na één keer gebruiken de vuilbak in kan, baart milieu-activisten dan weer zorgen. De Britse regering ziet ook nog een extra gevaar: de producten zijn volgens hen voor het overweldigende deel gericht op kinderen, die snel verslaafd raken aan de nicotine. Het besluit zou er al volgende week kunnen komen, schrijft de Daily Telegraph. Een volledig verbod op e-sigaretten zit er nog niet aan te komen.

Wekelijks 5 miljoen vapes in de vuilbak

De kritiek op de e-sigaret zwelt al geruime tijd aan. Recent onthulde The Guardian nog dat in het Verenigd Koninkrijk alleen al elke week 5 miljoen wegwerp-vapes in de vuilbak gegooid werden, vier keer zoveel dan in 2022. «Het probleem met wegwerpvapes is verder uit de hand gelopen», zegt Scott Butler van de Britse ngo Material Focus. «Wegwerpvapes zijn een van de meest milieuvervuilende, schadelijke en gevaarlijke consumentenproducten ooit gemaakt.» De ngo berekende bijvoorbeeld dat de lithium in alle weggesmeten e-sigaretten in het VK genoeg is om 5.000 batterijen voor elektrische auto’s per jaar te maken.

Britse pediaters maken zich dan weer zorgen over de kleurrijke verpakking en snoepsmaakjes van de e-sigaretten; Daardoor lijkt het product voornamelijk gericht op kinderen. «Ik maak me zorgen dat we slaapwandelend een catastrofe voor de volksgezondheid tegemoet gaan met een generatie kinderen die verslaafd zijn aan nicotine», reageerde een arts.

Andere landen gingen hen voor

Het Verenigd Koninkrijk is niet het eerste land dat de e-sigaret aan banden wil leggen. Duitsland en Nederland banden al e-sigaretten met een smaakjes. Nieuw-Zeeland verbiedt dan weer de verkoop van wegwerp-vapes, Frankrijk is van plan om hetzelfde te doen.

Australië ging evenwel het verst. Zij verbieden vapen in het geheel, met uitzondering van mensen die een voorschrift hebben. De import van vapes die niet bestemd zijn voor de rekken van de apotheken, zijn verboden. Ook alle wegwerp-e-sigaretten worden in de ban geslagen, evenals vapes met snoepsmaakjes en felle kleuren. «We zullen niet toekijken hoe vapen een nieuwe generatie nicotineverslaafden creëert», reageerde de Australische minister van Volksgezondheid Mark Butler begin mei.

Wat met België?

Volgens het meest recente advies van de Hoge Gezondheidsraad is de e-sigaret «potentieel schadelijk». Zij raden het product af voor niet-rokers, en in het bijzonder jongeren. «E-vloeistoffen bevatten veel stoffen waarover onvoldoende informatie bestaat over hun toxiciteit bij inademing. Bovendien zijn er nog steeds onvoldoende langetermijngegevens over het gebruik van e-sigaretten», klonk het toen. Wel is het een beter alternatief voor roken volgens hen, en kan het ook gebruikt worden als rookstopmiddel.

Maar ook de HGR heeft de wegwerp-vapes in het vizier. Zij adviseren om het aanbod van smaakjes te «bevriezen» en wegwerp-e-sigaretten, gericht op jongeren, helemaal te verbieden. Daarbij hebben ze het onder andere over de felgekleurde verpakkingen, cartoonfiguurtjes en namen als «gummy bears».

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/what-about/verenigd-koninkrijk-wil-wegwerp-e-sigaretten-bannen-zit-zon-verbod-er-ook-bij-ons-aan-te-komen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels