HomeNieuwsActualiteitTwee doden bij terroristische aanslag in Brussel: dader neergeschoten tijdens politie-interventie

Twee doden bij terroristische aanslag in Brussel: dader neergeschoten tijdens politie-interventie

In Brussel heeft maandagavond omstreeks 19.15 uur een schietpartij plaatsgevonden vlakbij het Saincteletteplein, de Ieperlaan, en de Negende Linielaan. Er zouden twee doden gevallen zijn. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt dreigingsniveau 4, meldt het Nationaal Crisiscentrum. Er wordt ook gevraagd om actief waakzaam te zijn en onnodige verplaatsingen te vermijden. De EK-kwalificatiewedstrijd tussen de Rode Duivels en Zweden in het Koning Boudewijnstadion werd tijdens de rust gestaakt.

Update dinsdag 10u20: De dader is overleden.

Update dinsdag 09u07: Volgens verschillende media is de dader van de aanslag dinsdagochtend neergeschoten in Schaarbeek. Dat gebeurde tijdens een politie-interventie.

Lees het oorspronkelijke bericht:

«Er zou sprake zijn van twee dodelijke slachtoffers. Het onderzoek is volop bezig», klinkt het bij de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene. Het zou gaan om Zweden, die afgezakt waren naar Brussel om de wedstrijd tegen België te bekijken. De juiste omstandigheden van de schietpartij zijn nog onduidelijk. Voorlopig zou nog geen verdachte zijn opgepakt. Op sociale media circuleren video’s waarop de schietpartij en de schutter, gehuld in een fluo-oranje jas en een witte helm, te zien zouden zijn.

Strijder van Islamitische Staat

In een opeisingsvideo verklaart een man in een gelijkaardige jas in het Arabisch met een Tunesisch accent dat hij een strijder van Islamitische Staat is en net drie Zweden heeft neergeschoten. Het Nationaal Crisiscentrum vraagt de beelden niet te verspreiden.

Hoogste dreigingsniveau

Het dreigingsniveau voor het Brussels Hoofstedelijk Gewest wordt verhoogd naar niveau 4. Dat bevestigt het Nationaal Crisiscentrum. Bij niveau 4 wordt de dreiging beschouwd als «zeer ernstig», meer bepaald «wanneer de dreiging ernstig en zeer nabij is». Op X, het vroegere Twitter, vraagt het Crisiscentrum ook «een actieve waakzaamheid». «We vragen de mensen om onnodige verplaatsingen uit te stellen», legt woordvoerster Laura Demullier uit aan Belga.

België-Zweden tijdens rust gestaakt

De EK-kwalificatiewedstrijd tussen de Rode Duivels en Zweden in het Koning Boudewijnstadion werd bij de rust gestaakt. De stadionomroeper meldde dat de spelers bij de rust hadden beslist om niet verder te spelen. De toeschouwers werd gevraagd te blijven zitten tot het veiligheidspersoneel de toestemming zou geven om het stadion te verlaten.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/belgie/twee-doden-bij-terroristische-aanslag-brussel-dreigingsniveau-brussel-naar-niveau-vier

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels