HomeNieuwsActualiteitTrump belooft bestormers capitool gratie als hij herverkozen wordt als president

Trump belooft bestormers capitool gratie als hij herverkozen wordt als president

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdagavond (plaatselijke tijd) op een bijeenkomst in Conroe, Texas, gezegd dat hij de veroordeelden voor de bestorming van het Capitool een jaar geleden genade zal verlenen als hij herverkozen zou worden als president.

De Republikein Trump verloor in november 2020 de verkiezingen van de Democraat Joe Biden. Hij wilde zich daarbij niet neerleggen en bleef maar herhalen dat er op grote schaal fraude was gepleegd. Toen op 6 januari 2021 het Congres de uitslag aan het bekrachtigen was, bestormden aanhangers van Trump het gebouw. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven en meer dan honderd agenten raakten gewond.

Ruim 700 mensen zijn reeds opgepakt, honderden zijn al aangeklaagd en enkelen kregen al jarenlange celstraffen vanwege deelname aan de bestorming. Indien Trump aan de verkiezingen van 2024 zou deelnemen en winnen, dan zal hij die mensen van 6 januari «eerlijk behandelen», zei het vroegere staatshoofd zaterdag.

Kandidaatstelling nog onduidelijk

«En als daarvoor gratie nodig is, dan zullen we gratie geven. Want ze worden zo oneerlijk behandeld», zei de voormalige president. Hij noemde het werk van de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden naar de bestorming een «schande».

De 75-jarige Trump heeft nog niet gezegd of hij zich daadwerkelijk weer kandidaat zal stellen bij de volgende presidentsverkiezingen. Op basis van de federale wetegeving kan een Amerikaans president veroordeelden genade verlenen, zelfs na het uitzitten van hun straf.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/trump-belooft-bestormers-capitool-gratie-als-hij-herverkozen-wordt-als-president

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels