HomeNieuwsActualiteitSteven Van Gucht voorspelt wanneer we de omikronpiek bereiken

Steven Van Gucht voorspelt wanneer we de omikronpiek bereiken

De besmettingen blijven de hoogte genadeloos in gaan, maar vroeg of laat zou dat moeten stoppen. Viroloog Steven Van Gucht vermoedt dat dat niet zo lang meer gaat duren.

In de afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 47.606 nieuwe besmettingen met het coronavirus – voornamelijk omikron – vastgesteld. In werkelijkheid ligt dat aantal zelfs nog een pak hoger. Maar er is licht aan het einde van de tunnel, zo legt Steven Van Gucht uit aan Het Laatste Nieuws. «Sowieso zijn er veel meer besmettingen. Het werkelijk aantal besmettingen ligt misschien factor 4 or meer hoger. Dat is heel moeilijk te zeggen omdat veel mensen zich zelf testen en niet in de statistieken terechtkomen. Sommige mensen testen zich niet of hebben weinig of geen symptomen. Ik denk dat we de 60.000 besmettingen gaan overschrijden. We hopen wel dat we binnen een week, maximum twee weken, een aftopping gaan zien en de druk van het systeem geleidelijk aan gaat afnemen», klinkt het.

Virus verdwijnt niet

Nog even doorbijten, dus, en uitkijken naar de zomer. Al moeten we beseffen dat het virus nooit echt zal verdwijnen. «We gaan er niet van af zijn deze zomer. Het virus gaat blijven circuleren, het verdwijnt niet. Dat gaat in golven komen, waarschijnlijk seizoensgebonden. Het najaar en de winter zullen moeilijker worden dan het voorjaar en de zomer. Ik denk wel dat in de zomer de viruscirculatie en de ziektelast dusdanig beperkt zal zijn dat je naar een vrij normale samenleving kan overgaan. Eentje met heel weinig, misschien zelfs geen, maatregelen. Blijft de vraag wat we in het najaar en in de winter kunnen verwachten. Misschien gaat het één winter heel goed gaan, maar de winter daarna weer wat slechter. Dat is nog moeilijk te voorspellen», besluit hij.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/steven-van-gucht-voorspelt-wanneer-we-de-omikronpiek-bereiken

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels