HomeNieuwsActualiteitSteven Van Gucht: «Vierde prik zit er sowieso aan te komen»

Steven Van Gucht: «Vierde prik zit er sowieso aan te komen»

Het lijkt erop dat er een tweede boosterprik zal komen. Wanneer precies en of dat voor de hele bevolking zal zijn, is nog niet duidelijk. «Als we opnieuw een situatie zoals tijdens de vierde golf zouden zien aankomen, zou ik eerder voor een algemene boosterprik gaan», zegt Steven Van Gucht.

Hoewel de coronasituatie in ons land er beter en beter begint uit te zien, moeten we een vierde prik stilaan beginnen overwegen. Volgens viroloog Steven Van Gucht is die onvermijdelijk, al weet hij nog niet wanneer en voor wie die er komt. «De vierde prik zit er sowieso aan te komen. Ik vermoed dat het voor de late zomer of het vroege najaar zal zijn. De vraag is wel op welke groepen we ons zullen moeten richten: alleen mensen met een verhoogd risico of de algemene bevolking. Dat is nu nog niet duidelijk», vertelde hij in ‘De Afspraak’ op Canvas.

Afhankelijk van eventuele nieuwe variant

Mensen met een verhoogd risico komen volgens hem sowieso in aanmerking, maar voor de algemene bevolking wordt het afwachten hoe het virus evolueert. «Dat zijn de mensen die we normaal gezien ook een griepprik geven. Of je het moet veralgemenen naar de brede bevolking hangt een beetje af van de varianten die op dat moment circuleren. Tijdens de vierde golf met de deltavariant hebben we ook heel wat jonge mensen in het ziekenhuis gezien. Als we opnieuw zo’n situatie zouden zien aankomen, zou ik eerder voor een algemene boosterprik gaan. Maar het is nu nog te vroeg om dat te zeggen. De twee zijn mogelijk. Als het niet echt noodzakelijk is, zou ik het trouwens niet doen», klinkt het.

Onvoorspelbaar

Een nieuwe variant zou immers opnieuw voor een opstoot kunnen zorgen, met mogelijk alweer problematische gevolgen in de ziekenhuizen. «Het is niet uitgesloten dat dit over drie maanden al is of deze zomer. Mijn buikgevoel zegt dat het waarschijnlijk niet zo zal zijn, maar dat het eerder iets voor komend najaar of komende winter is. Maar misschien hebben we wel geluk en gebeurt er komend najaar en komende winter niet zo heel veel en is het pas voor de winter daarop. We weten het eigenlijk niet. Het patroon kan alle kanten uitgaan. Misschien krijgen we vooral een zwaar griepseizoen», besluit hij.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/steven-van-gucht-vierde-prik-zit-er-sowieso-aan-te-komen

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels