HomeNieuwsActualiteitRussische Nobelprijswinnaar waarschuwt voor kernoorlog: «Dat zou een nachtmerrie zijn»

Russische Nobelprijswinnaar waarschuwt voor kernoorlog: «Dat zou een nachtmerrie zijn»

De Russische Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Dmitry Muratov, waarschuwt voor het gevaar van een nucleaire oorlog na de aanval van Rusland op Oekraïne. «Dat zou natuurlijk een nachtmerrie zijn, maar ik sluit niet uit dat er op een gegeven moment daadwerkelijk een verleiding is om de nucleaire knop in te drukken», verklaarde de regeringskritische journalist donderdag in een hoorzitting van het Europees Parlement.

Muratov baseerde zich voor zijn vrees op verklaringen van de Russische president Vladimir Poetin en diens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Die laatste had woensdag nog laten verstaan dat de derde wereldoorlog een kernoorlog zou zijn. Ook op de Russische staatstelevisie wordt regelmatig gewag gemaakt van een dergelijke dreiging.

Toekomst geruïneerd

De 60-jarige journalist en Kremlin-criticus, die in 2021 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, benadrukte dat een paar weken geleden ook niemand had gedacht dat Rusland daadwerkelijk Oekraïne zou aanvallen. Veel Russen wilden deze oorlog niet, ook al steunden ze Poetin, vervolgde hij. «De toekomst van onze kinderen is hier geruïneerd», verwoordde de vertaler de verklaringen van Muratov.

Westerse paniekzaaierij

Lavrov zelf deed de waarschuwingen intussen af als paniekzaaierij van het Westen en zei dat dit schrikbeeld «enkel leeft in de hoofden van westerse leiders». «Ik verzeker jullie dat wij geen provocaties zullen toestaan waardoor wij uit ons evenwicht worden geslagen», zei hij in een gesprek met Russische en internationale media dat door de staatstelevisie werd uitgezonden. «Maar als (het Westen) een echte oorlog tegen ons begint, moeten zij die dergelijke plannen uitbroeden daaraan denken, en volgens mij denken zij eraan.»

De Russische minister vervolgde dat Moskou niet denkt aan «een escalatie omwille van de-escalatie», maar er wordt volgens hem wel gesproken over een nucleaire oorlog en dat is, dixit Lavrov, geheel te wijten aan het Westen. Hij merkte tot slot op dat «zowel Napoleon als Hitler ooit Europa wilden onderwerpen, maar dat het nu de Amerikanen zijn die Europa hebben onderworpen.»

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/russische-nobelprijswinnaar-waarschuwt-voor-kernoorlog-dat-zou-een-nachtmerrie-zijn

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels