Vind ons op

Zita

Actualiteit

Reizigers opgelet: opvallend meer aanvallen van haaien waargenomen in 2021 in DEZE landen

In 2020 kende het aantal aanvallen van haaien op mensen nog een dieptepunt doordat de pandemie ons tegenhield om te reizen. In 2021 namen die cijfers opnieuw sterk toe en vielen heel wat meer haaien mensen aan zonder duidelijke aanleiding. Vooral de Amerikaanse staat Florida had het zwaar te verduren.

Volgens het rapport van het Florida Museum of Natural History and the American Elasmobranch Society werden er 73 incidenten met haaien zonder enige aanleiding waargenomen. Dat schreven de onderzoekers van het International Shark Atttack File. Het rapport maakt een onderscheid tussen aanvallen van haaien waarbij er een aanleiding was en waarbij er geen was. Een aanval van een haai met aanleiding is bijvoorbeeld wanneer mensen zelf toenadering zoeken naar een haai, bijvoorbeeld wanneer iemand een haai probeert aan te raken.

In 2020 kende het aantal aanvallen met haaien zonder aanleiding nog een dieptepunt: toen waren er slechts 52 incidenten met haaien. De oorzaak was het sluiten van verschillende stranden dat jaar vanwege de coronacrisis.

Florida koploper

Met 73 incidenten is het aantal aanvallen met haaien opnieuw op het niveau van het jaarlijkse gemiddelde van 72. Voornamelijke witte haaien, stierhaaien en tijgerhaaien waren verantwoordelijk voor de incidenten. 11 van de 73 incidenten waren dodelijk, waarvan drie in Australië, en twee in Nieuw-Caledonië. Andere landen waarin een aanval van een haai fataal werd waren Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Brazilië.

De meeste aanvallen van haaien waarbij er geen concrete aanleiding is voor de aanval gebeuren in de Amerikaanse staat Florida. Zij hebben 28 aanvallen op hun teller staan in 2021.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/reizigers-opgelet-opvallend-meer-aanvallen-van-haaien-waargenomen-2021-deze-landen

Meer in Actualiteit

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top