HomeNieuwsActualiteitPrimeur in België! Peuter krijgt 4 nieuwe organen tijdens 1 operatie

Primeur in België! Peuter krijgt 4 nieuwe organen tijdens 1 operatie

Chirurgen van UZ Leuven hebben tijdens één ingreep vier organen van een peuter getransplanteerd. Het is de eerste keer in België dat alle buikorganen van een peuter tijdens een enkele operatie getransplanteerd worden.

Zowel de maag, lever, pancreas als dunne darm werden bij de jonge patiënt in een keer getransplanteerd. De 2-jarige peuter had een genetische aandoening waardoor een zenuwprobleem in de darmen was ontstaan. Daardoor kon het kindje voeding niet op de gewone manier opnemen, maar moest dat via een katheter gebeuren. Het langdurig gebruik van de katheter zorgde dan weer voor infecties. Daarbovenop had het kindje problemen aan de lever. «Verschillende oorzaken zorgden dat het nodig was dat alle buikorganen vervangen werden», stelt UZ Leuven.

«Opnieuw normaal eten»

De ingreep is succesvol verlopen. «De operatie is uitdagend», vertelt professor Jacques Pirenne, diensthoofd abdominale transplantatiechirurgie in UZ Leuven. «We mobiliseren op zeer korte termijn en soms in het midden van de nacht verschillende ploegen en specialisten. We zijn dan ook blij dat de jonge patiënt het goed stelt en opnieuw normaal kan eten.»

Een transplantatie waarbij alle abdominale organen vervangen worden, vereist een intense samenwerking tussen specialisten van verschillende disciplines en afdelingen: onder meer transplantatiechirurgen, gespecialiseerde anesthesisten en intensivisten, interventionele radiologen, specialisten maag-, darm- en leverziekten en kinderartsen werken mee.

Spoedoperatie

Wanneer een geschikte donor zich aangediend had, was het belangrijk dat het team op korte termijn op de been werd gebracht. Vervolgens opereerden twee chirurgische teams tegelijkertijd de donor, die zich in het buitenland bevond, en de peuter. Zo kon de bewaarperiode verkort worden. Vooral darmen moeten heel snel van het ene naar het andere lichaam kunnen gaan.

De operatie houdt ook grote risico’s in voor de hart- en bloedvaten en het metabolisme van de patiënt, vooral tijdens het wegnemen van de zieke organen en bij het opnieuw laten doorbloeden van de nieuwe organen na hun implantatie. Na de transplantatie wordt de patiënt nog levenslang opgevolgd.

De transplantatie is overigens een primeur binnen Eurotransplant, waar acht landen onder vallen: behalve België gaat het om Oostenrijk, Kroatië, Duitsland, Hongarije, Luxemburg, Nederland en Slovenië.

In UZ Leuven werden eerder al negen gelijkaardige multiviscerale transplantaties, elf gecombineerde lever-pancreas-darmtransplantaties (zonder de maag) en negen geïsoleerde darmtransplantaties uitgevoerd bij volwassenen en kinderen. Darmen zijn bijzonder gevoelig voor afstoting, maar de gelijkaardige transplantatie van de lever met de dunne darm, zoals in het geval van deze jonge peuter, en de standaard toepassing van een speciaal ontworpen protocol verbeteren de uitkomst.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/wtf/primeur-belgie-peuter-krijgt-4-nieuwe-organen-tijdens-1-operatie

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels