HomeNieuwsActualiteitDeze huidziekte is opnieuw in opmars in België

Deze huidziekte is opnieuw in opmars in België

In vijf jaar tijd is het aantal patiënten met scabiës, in de volksmond schurft genoemd, verdubbeld. Dat schrijft De Standaard. Om het probleem in kaart te brengen, heeft Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (cd&v) een studie bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) besteld. De resultaten worden in april 2025 verwacht.

Hoewel niet precies bekend is hoeveel mensen er jaarlijks met schurft besmet raken, kan wel een inschatting gemaakt worden, blijkt uit cijfers van het Departement Zorg. Uit steekproeven komt naar voren dat in 2021 voor elke duizend doktersbezoeken er 2,18 gerelateerd waren aan scabiës. In 2015 waren dat 1,04 bezoeken.

Ook het aantal verkochte tubes met zalf om de ziekte te behandelen, is gestegen: van 35.000 tubes in 2015 naar 130.000 tubes in 2022. «Al zijn daar ook preventieve behandelingen bij, als een gezinslid bijvoorbeeld scabiës heeft», nuanceert Wouter Dhaeze, arts infectieziektenbestrijding bij het Departement Zorg in de krant.

Dure zalf

De behandeling van schurft – een zalf op basis van permethrine – zou aan effectiviteit hebben ingeboet, schetst de krant nog. De andere mogelijke behandelingen – een zalf die de apotheker zelf kan bereiden op basis van benzylbenzoaat en ivermectine, een pilletje dat antiparasitaire bestanddelen heeft – zijn duur en worden in België niet terugbetaald.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/selfcare/deze-huidziekte-opnieuw-opmars-belgie

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels