HomeNieuwsActualiteitOekraïne veroordeelt «genocide» in Boetsja: «Burgers worden met vastgebonden handen doodgeschoten»

Oekraïne veroordeelt «genocide» in Boetsja: «Burgers worden met vastgebonden handen doodgeschoten»

«De slachtpartij in Boetsja was opzettelijk», hekelt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba, de dag na de ontdekking van talrijke lijken in de voorstad van Kiev. Boetsja is nog maar net heroverd op het Russische leger. De burgemeester van Kiev beschuldigt Rusland van genocide. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft verschillende Russische inbreuken op het oorlogsrecht vastgesteld in Oekraïne.

«De Russen willen zoveel Oekraïners elimineren als ze kunnen. We moeten hen stoppen en het land uit zetten. Ik eis verwoestende sancties van de G7 NU», schreef hij op Twitter. Vitali Klitsjko, de burgemeester van de Oekraïense hoofdstad, beschuldigt Rusland van volkerenmoord. «Dat wat in Boetsja en andere voorsteden van Kiev is gebeurd, kunnen we enkel als volkerenmoord omschrijven», zei hij aan de Duitse krant Bild. «Het zijn wreedaardige oorlogsmisdaden, waarvoor Poetin zich moet verantwoorden. Burgers, die met vastgebonden handen doodgeschoten werden.»

«Voor heel de wereld en in het bijzonder voor Duitsland kan er maar één gevolg zijn: geen cent mag nog naar Rusland gaan. Dat is bloedgeld, waarmee mensen afgeslacht worden», aldus nog Klitsjko. Hij pleit voor een embargo op Russisch gas en olie.

Het Russische ministerie van Defensie gaf nog geen commentaar op de beschuldigingen.

Massagraven

Oekraïne is begonnen met de slachtoffers die vielen in Boetsja te begraven. Bijna 300 mensen in totaal moesten «in massagraven» begraven worden in Boetsja, want het was onmogelijk om het op de drie kerkhoven van de gemeente te doen, die alle drie door Russische militairen kunnen worden beschoten. Dat heeft de burgemeester van de stad, Anatoli Fedoroek, gezegd.

AFP / D. Dilkoff

«In sommige straten zien we vijftien tot twintig lijken op de grond liggen», maar «ik weet niet hoeveel er nog op binnenplaatsen, achter omheiningen zijn», aldus nog de burgemeester. «Zolang de ontmijners niet gekomen zijn, is het af te raden de lichamen op te halen», want er kunnen mijnen bij liggen, zei hij.

Mensenrechten geschonden

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft verschillende Russische inbreuken op het oorlogsrecht vastgesteld in Oekraïne. Dat zegt de ngo zondag. Het gaat onder meer om verkrachting, executies en ander ongerechtvaardigd geweld tegen de burgerbevolking.

Hugh Williamson, directeur bij Human Rights Watch voor Europa en Centraal-Azië, heeft het over «onuitsprekelijke, opzettelijke wreedheid en geweld tegen Oekraïense burgers». De oorlogsmisdaden deden zich volgens HRW voor in de regio’s rond Tsjernihiv, Charkiv en Kiev, die bezet waren of zijn door Russische troepen. Naast verkrachting en moord is er ook sprake van plundering van de bezittingen van Oekraïense burgers zoals voedsel, kleding en brandhout.

Human Rights Watch interviewde in totaal tien mensen die Russische oorlogsmisdaden hebben gezien of er het slachtoffer van waren. Zij getuigden onder meer over een standrechtelijke executie door Russische troepen in Boetsja, op ongeveer 30 kilometer van Kiev. Soldaten dwongen onder meer vijf mannen om aan de kant van de weg te knielen, één van hen werd in het achterhoofd geschoten.

Op 6 maart schoten Russische soldaten in Vorzel, op 50 kilometer ten noordwesten van Kiev, een vrouw en haar 14-jarige kind dood toen ze te voorschijn kwamen uit een schuilkelder. Volgens getuigen hadden de Russen eerst een rookgranaat in de kelder gegooid.

Conventie Genève

Alle partijen in Oekraïne moeten zich aan de Conventie van Genève houden, benadrukt Human Rights Watch, wat betekent dat burgers en krijgsgevangenen niet mogen worden gedood, verkracht, gefolterd of anders onmenselijk behandeld. Ook plunderen en roven zijn verboden onder het oorlogsrecht. «Rusland heeft een internationale wettelijke verplichting om vermeende oorlogsmisdaden door zijn soldaten onpartijdig te onderzoeken», zegt Williamson.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/oekraine-veroordeelt-genocide-boetsja-burgers-worden-met-vastgebonden-handen-doodgeschoten

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels