HomeNieuwsActualiteitOekraïne kondigt noodtoestand af, meer dan duizend explosies geregistreerd

Oekraïne kondigt noodtoestand af, meer dan duizend explosies geregistreerd

In het licht van het escalerende conflict met Rusland heeft de Oekraïense Veiligheidsraad woensdag de noodtoestand voor het gehele land afgekondigd. Die geldt aanvankelijk voor 30 dagen, aldus de secretaris van de Veiligheidsraad.

Het besluit impliceert de mogelijkheid van een avondklok. Het moet nog worden goedgekeurd door het Oekraïense parlement. Er wordt gevreesd voor een invasie van Oekraïne door Rusland.

Incidenten stapelen zich op

In het conflictgebied in het oosten van Oekraïne werden het voorbije etmaal opnieuw meer dan duizend explosies geregistreerd. In de regio Loehansk ging het om 1.224 «schendingen van de wapenstilstand», waaronder 1.149 ontploffingen. In de regio Donetsk betrof het 703 inbreuken, waarvan 332 explosies.

Aan de frontlinie in Oost-Oekraïne, waar Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten tegenover mekaar staan, stapelen de incidenten zich de voorbije dagen op. De twee strijdende partijen geven mekaar de schuld van de escalatie van geweld.

Doden en gewonden

In de rangen van het Oekraïense leger vielen naar verluidt één dode en zes gewonden. Bij de separatisten is sprake van één dode en vijf gewonden. Er zouden ook vijf burgers het leven gelaten hebben, maar daarvoor is geen onafhankelijke bevestiging.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/oekraine-kondigt-noodtoestand-af-meer-dan-duizend-explosies-geregistreerd

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels