HomeNieuwsActualiteitNieuw virus ontdekt in China: «Afwachten hoe ernstig het is»

Nieuw virus ontdekt in China: «Afwachten hoe ernstig het is»

Er is een nieuw henipavirus ontdekt in China. Momenteel zijn er 35 gevallen van het zogenaamde Langya-virus bekend. Volgens Marc Van Ranst hebben zij onder meer griepachtige verschijnselen, al is er nog niet al te veel geweten over het virus.

Het gaat om een henipavirus, een RNA-virus zoals het gevaarlijke Nipahvirus en het Hendravirus. Dat zijn zoönotische infecties die van een dierlijk reservoir overspringen naar de mens. Inmiddels werden 35 mensen in China besmet met het Langya-virus. Ze ontwikkelden griepachtige symptomen, zoals koorts (100 procent van de patiënten), vermoeidheid (54 procent), hoesten (50 procent), verlies van eetlust (50 procent), spierpijn (46 procent), misselijkheid (38 procent), hoofdpijn (35 procent) en braken (35 procent). Het virus zou ook een verminderde nier- en leverfunctie kunnen veroorzaken.

Geen dodelijke gevallen

Volgens viroloog Marc Van Ranst gebeurde de overdracht via spitsmuizen. Hij benadrukt op Twitter dat er momenteel geen dodelijke gevallen van een Langya-infectie zijn en dat er geen mens-op-mens transmissie waargenomen werd. Of het virus ernstig is, «valt nog af te wachten». «35 gevallen is weinig. En we hebben nog geen idee over asymptomatische infecties», aldus Van Ranst.


Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/nieuw-virus-ontdekt-china-afwachten-hoe-ernstig-het

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels