HomeNieuwsActualiteitGeen vermelding olie en gas noch fonds voor verlies en schade: dit...

Geen vermelding olie en gas noch fonds voor verlies en schade: dit staat in de eerste eindtekst van COP 27

Het Egyptisch voorzitterschap op COP27 in Sharm-el-Sheikh heeft vrijdagochtend een nieuwe kladversie van de eindtekst gepubliceerd. Daarin valt op dat in vergelijking met de eerste versie, die officieel als ’non-paper’ werd bestempeld, er amper tot niets is veranderd. Zo is er nog steeds geen sprake van de afbouw van alle fossiele brandstoffen, noch van de oprichting van een fonds om verlies en schade te compenseren.

Verschillende landen, waaronder ook ons land, streven ernaar om de afbouw van steenkool, die al op COP26 werd aangenomen, open te trekken naar alle fossiele brandstoffen, dus ook olie en gas. Daarvan is echter ook in de tweede kladversie, de eerste officiële ’draft cover decision’, geen spoor te bekennen.

Ook omtrent verlies en schade – loss and damage in het VN-jargon – blijft de voorlopige eindtekst karig. Er is enkel een plaatshouder voorzien voor de uitkomst van de onderhandelingen.

Drie opties

Donderdagavond laat raakte bekend dat er daarvoor nog drie opties op tafel liggen: de oprichting van een nieuw fonds, de oprichting van een nieuw fonds op de volgende klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten of louter «nieuwe en verbeterde financieringsregelingen». Die zouden dan ook op de volgende klimaattop eind volgend jaar moeten worden uitgewerkt.

Bewustwording

Wel is de bewoording omtrent het streven om de opwarming onder de 1,5 graden Celsius te houden versterkt. Er is nu sprake van dat het doel «herbevestigd» wordt en er wordt erkend dat de impact van de klimaatverandering bij 1,5 graden een stuk minder zwaar zal zijn dan bij een opwarming van 2 graden. Dit terwijl in de eerste kladversie het doel enkel «benadrukt» werd.

Verlenging

Ten slotte worden landen ook iets strakker aangemaand om hun nationaal bepaalde bijdrages of NDC’s zo snel mogelijk aan te scherpen en in lijn te brengen met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit ten laatste tegen de volgende klimaattop COP28 in de Verenigde Arabische Emiraten.

COP27 eindigt normaal gesproken vrijdagavond om 18 uur lokale tijd. Het lijkt nu echter al vast te staan dat, net als de voorbije jaren, er verlengingen zullen worden gespeeld.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/geen-vermelding-olie-en-gas-noch-fonds-voor-verlies-en-schade-dit-staat-de-eerste-eindtekst-van-cop-27

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels