HomeNieuwsAandelen kopen in 2021: Waar te beginnen?

Aandelen kopen in 2021: Waar te beginnen?

De aandelenmarkt kan een intimiderende plek zijn voor degenen die net beginnen met investeren. Maar het kopen van aandelen online is eigenlijk vrij eenvoudig als je eenmaal paar basisprincipes begrijpt over waar u aandelen kunt kopen en hoe ze worden verhandeld. Laten we eens kijken naar wat u moet weten als u net begint met aandelen kopen en het opbouwen van een portefeuille.

Aandelen kopen: Een stap-voor-stap handleiding

1. Open een effectenrekening

Om online in individuele aandelen te beleggen, moet u een effectenrekening openen bij een van de vele brokers, zoals Schwab, Robinhood of E*Trade. Het proces om een rekening te openen is vrij eenvoudig en zou niet meer dan een paar minuten in beslag moeten nemen. U moet basisinformatie over uzelf en eventuele andere personen op de rekening verstrekken.

2. De rekening financieren

De volgende stap is om daadwerkelijk geld op uw rekening te storten zodat u geld heeft om te investeren. Dit kan worden gedaan door het sturen van een fysieke cheque via de post, maar het is veel handiger om een elektronische overboeking te maken. Om elektronisch geld over te maken, geeft u de rekeninginformatie en de financiële instelling op waar u het geld vandaan wilt overmaken. Het geld zou binnen een paar dagen op uw rekening moeten staan.

3. Onderzoek aandelen waarin u geïnteresseerd bent

Voordat u aandelen koopt, wilt u eerst wat onderzoek doen naar de bedrijven die u overweegt te kopen. Zorg ervoor dat u het jaarverslag van het bedrijf leest, evenals de meest recente kwartaal rapporten om een beter inzicht te krijgen in het bedrijf en hoe het presteert.

Voordat u tot een aankoop overgaat, moet u kunnen uitleggen hoe een bedrijf geld verdient, wat zijn positie is ten opzichte van concurrenten, en hoe u denkt dat het bedrijf er de komende drie tot vijf jaar uit zal zien. Besteed zeker aandacht aan de waardering, of wat u betaalt in vergelijking met wat u krijgt als aandeelhouder.

4. Plaats een handelsorder

Als u eenmaal een aandeel hebt gevonden dat u wilt kopen, moet u een handelsorder plaatsen. U zult waarschijnlijk een paar verschillende opties hebben bij het plaatsen van een order. Hier zijn de twee meest voorkomende types:

  • Markt order: Een marktorder betekent dat uw transactie onmiddellijk zal worden uitgevoerd tegen de best beschikbare prijs. Dit type order zet geen prijs parameters rond de order, dus de prijs die u uiteindelijk betaalt kan hoger of lager zijn dan de meest recente notering. Marktorders worden het best gebruikt voor zeer liquide bedrijven die dagelijks veel aandelen verhandelen, omdat het onwaarschijnlijk is dat uw order de aandelenkoers in de ene of de andere richting zal doen bewegen.
  • Limiet order: Dit ordertype voert uw transactie alleen uit tegen een specifieke aandelenprijs of beter. Bijvoorbeeld, als u een limiet kooporder plaatst op €10,00, zal de transactie niet doorgaan tenzij iemand bereid is te verkopen tegen €10,00 of lager. Dit geeft u meer zekerheid over de prijs die u betaalt bij het aangaan van de transactie, maar u loopt het risico dat de prijs nooit uw limiet bereikt. Limietorders zijn goed voor aandelen die niet erg veel aandelen verhandelen en waar uw order de aandelenprijs zou kunnen beïnvloeden. Dit zou typisch voorkomen bij kleine of micro-kapitalisatie aandelen.

U zult ook te maken krijgen met keuzes over hoe lang u wilt dat de order geldig is en of u wilt dat de order “alles of niets” is, wat betekent dat de order niet zal worden gevuld tenzij u alle aandelen kunt kopen waar u om heeft gevraagd. Orders zijn geldig voor de rest van de handelsdag of zijn “good till cancelled,” wat betekent dat de order meestal 60-90 dagen open blijft staan of totdat deze is gevuld.

Wat heb je nodig om aandelen online te kopen?

Gelukkig, niet te veel. U heeft een effectenrekening nodig bij een online makelaar, die in slechts een paar minuten kan worden geopend met wat persoonlijke informatie, en een manier om uw rekening te financieren. Fondsen kunnen worden gestort per cheque of via een elektronische overboeking.

Welke aandelen moeten en mogen niet online verhandeld worden?

Als u de activiteiten van het bedrijf dat u koopt begrijpt, zijn bijna geen aandelen verboden voor online handel. Zorg ervoor dat u uw onderzoek doet voordat u de sprong waagt, anders bent u gewoon aan het speculeren. 

Hoeveel geld heb ik nodig te beginnen met beleggen in aandelen?

Niet erg veel. De meeste online brokers hebben geen minimum vereisten om een rekening te openen en door de handel in fractionele aandelen, kunnen beleggers nu in hun favoriete bedrijven kopen voor zo weinig als €5. Met veel van de huidige toonaangevende bedrijven die aandelen verkopen voor honderden of duizenden euros, bieden sommige makelaars beleggers de kans om een deel van een aandeel te kopen voor slechts een paar euro.

Conclusie

Online aandelen kopen is een vrij eenvoudig proces als je eenmaal een paar belangrijke termen en processen begrijpt. Maar enkel omdat het eenvoudig is, betekent niet dat het makkelijk is. Zorg ervoor dat u zorgvuldig onderzoek doet naar een bedrijf voordat u aandelen koopt (of verkoopt) om de risico’s beter te begrijpen die gepaard gaan met het investeren in individuele aandelen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels