HomeNieuwsZo koop je als jongere een eigen woning

Zo koop je als jongere een eigen woning

In de media verschenen de afgelopen maanden enkel nog krantenkoppen die schreeuwden dat het voor veel jongeren stilaan onmogelijk is geworden om hun eigen woning te kopen. Hoewel je nu al enkele jaren een hypothecaire lening tegen een erg voordelige rentevoet kan aangaan, blijven de huizenprijzen maar stijgen. Bovendien is het tegenwoordig bijna vechten om je droomhuis te bemachtigen en houden de banken nu al een tijdje vast aan strengere regels voor wie een lening nodig heeft. Hoe kan je als jongere dan nog een eigen woning kopen?

Bezint eer ge begint

Een eigen huis of appartement kopen, doe je niet van de ene op de andere dag. Het is belangrijk dat je jezelf eerst goed informeert over onder andere het hele koopproces, de vastgoedprijzen, de locatie en buurten waar je zou willen wonen, de regels voor woonkredieten, de extra kosten bij de aankoop van een huis en dergelijke. Op het internet vind je heel wat informatie, maar je kan ook binnenspringen bij immokantoren, banken of kredietmakelaars voor extra hulp.

Bereken hoeveel je kan lenen

Momenteel staan de vastgoedprijzen erg hoog en ze blijven ook stijgen. Je doet er goed aan om op vastgoedwebsites de gemiddelde prijzen in je favoriete buurten te bekijken. Zo kan je nadien via de bank of online simulators ook gemakkelijk berekenen hoeveel je exact kan lenen, gebaseerd op je persoonlijke en financiële situatie. Vanaf dan kan je jouw zoektocht naar je droomwoning afstemmen op je beschikbare budget.

Spaar voldoende op voorhand

Wie tegenwoordig bij de bank aanklopt voor een hypothecaire lening krijgt steevast te horen dat hij minstens 10% van de woning zelf moet kunnen financieren. Banken volgen sinds 2019 namelijk de strengere richtlijnen van de Nationale Bank van België waarbij ze de voorkeur geven aan een maximale quotiteit van 90%. Anders gezegd: de bank wilt 90% van de prijs van je woning financieren en de overige 10% plus de notariskosten en registratierechten moet je zelf op tafel kunnen toveren. Wil je een eigen woning kopen? Dan zit er dus hopelijk al heel wat geld in je spaarvarken.

Vraag je ouders om hulp

Het nest verlaten om op je eigen benen te staan, betekent niet dat je jouw ouders geen hulp meer kan vragen. Veel jongeren die een eigen woning proberen kopen, krijgen wat geld van hun ouders om bijvoorbeeld de notariskosten of registratierechten te betalen. Daardoor hou je zelf wat meer geld over om zelf in te brengen, waardoor je misschien minder moet lenen bij de bank. Een andere optie is om als jongere gemakkelijker een lening te verkrijgen is door je ouders borg te stellen. Op die manier is de bank er zeker van dat de lening verder wordt betaald door je ouders moest jij het eventueel niet meer kunnen.

Vergelijk banken

Jonge kopers, maar eigenlijk alle huizenjagers, willen natuurlijk zo goedkoop mogelijk hun droomwoning kopen. Een belangrijke manier om het kostenplaatje gevoelig te verlagen, is het vergelijken van verschillende kredietgevers voor het afsluiten van een hypothecaire lening. Elke bank stelt natuurlijk zijn eigen voorwaarden en rentevoeten voor. Daardoor kan je bij de ene bank een veel aantrekkelijker voorstel krijgen dan bij de andere bank. Het is dan ook belangrijk om zo veel mogelijk banken te vergelijken via bijvoorbeeld online vergelijkingsplatformen. Zo kan je besparen op de kosten voor de rente, verzekeringen en andere extra producten die komen kijken bij de hypothecaire lening voor je woning.

Bron: TopCompare.be

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels