HomeNieuwsZwarte man die tegenbetoger oppikte: “We hebben een moord voorkomen” (video)

Zwarte man die tegenbetoger oppikte: “We hebben een moord voorkomen” (video)

De Brit Patrick Hutchinson kreeg veel lof nadat hij een tegendemonstrant bij een Black Lives Matter-demonstratie in Londen had weggedragen. De foto van dat moment ging viraal. “We hebben een moord voorkomen”, reageert hij nu, “het was anders niet goed afgelopen.”

Afgelopen weekend waren er in navolging van de moord op George Floyd wereldwijd opnieuw op veel plaatsen demonstraties van de Black Lives Matter-beweging. In Londen kwamen ook grote groepen mensen bijeen. Op de meeste plaatsen verliepen de demonstraties vreedzaam. Dat gold in eerste instantie ook voor het protest waarbij Hutchinson aanwezig was. “De sfeer was goed, auto’s toeterden en mensen vierden feest”, aldus Reuters-fotograaf Dylan Martinez. Die positieve sfeer sloeg volgens hem om toen er tegendemonstranten verschenen en er opstootjes ontstonden.

Hutchinson, die personal trainer is, zegt dat hij er wat ver van af stond. “Mijn vrienden waren dichterbij. Ze zagen dat er een woordenwisseling was tussen extreemrechts, hooligans – of hoe je ze ook wil noemen – en een aantal Black Lives Matter-demonstranten. De hooligans werden uiteengedreven, maar er bleef iemand achter.”

Over de schouder

Hutchingson zag hoe de man op de grond belandde. Zijn vrienden haastten zich naar de man toe en gingen om hem heen staan. “Ik was de laatste die eraan kwam, pakte hem op en gooide hem over mijn schouder. Toen liep ik weg met de jongens om mij heen. Zij beschermden mij en deze man tegen meer geweld. Ze probeerden hem nog steeds te slaan terwijl wij wegliepen.” Op beelden is te zien dat de man die hij op zijn schouder droeg gewond was aan zijn gezicht.

Een mens op de grond

“Ik dacht gewoon aan een mens op de grond”, klinkt het wanneer gevraagd waarom hij de man wou helpen. “Het was niet goed afgelopen als wij niet hadden ingegrepen. Dat was alles, ik had geen andere gedachten. Ik wilde hem in veiligheid brengen.” Achteraf zegt Hutchinson dat hij niet alleen de man beschermde, maar ook de beweging die wereldwijd gaande is.

Het bericht Zwarte man die tegenbetoger oppikte: “We hebben een moord voorkomen” (video) verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels