HomeNieuwsSperma kan 27 virussen bevatten

Sperma kan 27 virussen bevatten

Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat 27 virussen zich een weg kunnen banen tot in het sperma. Daarbij zitten enkele bekende organismen, zoals HIV, ebola en zika.

Tijdens de zika-epidemie ontdekten wetenschappers dat het virus ook voorkwam in sperma. Dat deed hen afvragen welke virussen nog tot in het kruis van een man kan doordringen. Een onderzoek van de universiteit van Oxford heeft aangetoond dat er al zeker 27 virussen aangetroffen kunnen worden.

Daarbij zitten enkele bekende namen, zoals HIV en ebola. Maar ook hepatitis C, waterpokken, herpes, de bof en verschillende tropische virussen zijn er al gevonden. “Hun aanwezigheid in sperma is waarschijnlijk aanzienlijker dan gedacht”, schreven de onderzoekers over hun ontdekking in Emerging Infectious Diseases.

Zijn de zaadcellen veilig?

Van sommigen van die vondsten, zoals HIV en herpes, is al langer geweten dat ze overdraagbaar zijn via seksueel contact. Maar dat is nog niet het geval voor al de gevonden virussen.

Er zal ook meer onderzoek nodig zijn naar de vraag of de zaadcellen aangetast kunnen worden door de virussen. Als dat zo is, zouden ze de genetische codes kunnen beïnvloeden. Dat kan onder andere voor een hoger risico op bijvoorbeeld kanker zorgen.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels