HomeNieuwsSaudi’s hebben bizar idee om ruzie met Qatar te beslechten

Saudi’s hebben bizar idee om ruzie met Qatar te beslechten

Saudi-Arabië dreigt van buurland Qatar een eiland te maken. Na maandenlange diplomatieke ruzie gaan er stemmen op om een reusachtig kanaal te maken langs de grens tussen de twee landen. Dit blijkt uit een rapport gebubliceerd door de krant Sabq.

Saudi-Arabië denkt eraan om een kanaal te bouwen langs de grens met Qatar. De constructie zou 200 meter breed en 20 meter diep worden. Het project zou omgerekend 605 miljoen euro kosten. Begin 2017 was Saudi-Arabië een van de vier landen om een handels- en transportboycot te implementeren tegen Qatar. Het rijke buurland zou zich hebben ingemengd met de binnenlandse politiek van Saudi-Arabië en banden hebben met terreurorganisaties in Iran. Qatar ontkent dit met klem.

Voorlopig heeft Qatar weinig last van de internationale boycot. Integendeel, het land is verdere economische samenwerkingen aangegaan met Oman, Iran en Turkije. Saudi-Arabië wil daarom nog een stap verder gaan. Het idee achter het kanaal is niet alleen om transport over het water mogelijk te maken, maar ook om toerisme te ontwikkelen. Er zouden zeker vijf hotels uit de grond moeten rijzen langs de nieuwe waterweg. Daarnaast zijn er ook plannen voor havens en een vrijehandelszone.

Rendabiliteit

Volgens lokale media zou een consortium van negen plaatselijke bedrijven betrokken worden bij de aanleg van het kanaal. Een officiële goedkeuring van de plannen is er echter nog niet. Daarnaast vraagt men zich af of dit project wel rendabel is. De grensregio is dunbevolkt en ver van grote industriële steden.

Het bericht Saudi’s hebben bizar idee om ruzie met Qatar te beslechten verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels