HomeNieuwsPrivate modus is niet zo anoniem als we denken

Private modus is niet zo anoniem als we denken

Blijkbaar hebben we massaal een verkeerd beeld van wat ‘anoniem’ of in ‘private modus’ surfen betekent. Pornosurfers opgepast, want zelfs als je incognito online gaat, kan er een en ander teruggevonden worden.

Onderzoekers van de universiteiten van Chicago en Leibniz hebben bekeken hoe goed we op de hoogte zijn van wat er met ons online verkeer gebeurt als we surfen in private modus. Daarvoor lieten ze 460 proefpersonen een fictieve browser zien met dertien verschillende mogelijkheden om anoniem te surfen. Ze baseerden zich op bestaande browsers van Chrome, Firefox, Edge en Brave.

Vrouw die incognito op browser surft
Unsplash / Rawpixel.com

Aan de hand van de studie concluderen de wetenschappers dat we niet weten wat er al dan niet bewaard wordt als we surfen in private modus. Meer dan de helft van de proefpersonen dacht dat als ze inloggen met hun Google-account, de zoekopdrachten niet wordt bewaart als ze anoniem surfen. Dat klopt voor de duidelijkheid niet.

Browsers informeren fout

Het verraste 46,5% van de proefpersonen dat de bladwijzers die je in private modus opslaat tevens in je standaard browser opduiken. Bovendien wist 40,2% niet dat je locatie nog steeds getrackt kan worden als je anoniem surft. Je IP-adres kan overigens nog steeds getraceerd worden – in tegenstelling tot wat 25,2% dacht. Bijna een derde geloofde dat de private modus hen beter beschermt tegen malware. Ook dat blijkt niet het geval.

De onderzoekers leggen de schuld van de vele misverstanden deels bij de ontwikkelaars van de browsers. In de informatie die zij geven zouden een aantal van de foute ideeën niet gecorrigeerd worden.

Het bericht Private modus is niet zo anoniem als we denken verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels