HomeNieuwsSOS TEEK: Wat je moet weten om teken te slim af te...

SOS TEEK: Wat je moet weten om teken te slim af te zijn

Daar is de teek weer. Misschien heb je het beestje de afgelopen dagen ook al op je kleding zien kruipen. Weet jij nog wat je moet doen om jezelf te beschermen en ze veilig te verwijderen, zelfs al heb je geen pincet bij de hand?

Allereerst is het belangrijk om te vermijden dat teken zich vastbijten. Trek een lange broek en stevige schoenen aan voordat je gaat wandelen. Loop niet door lange grassen. Je kan jezelf ook inspuiten met insectwerende producten op basis van DEET (Diethyl toluamide). Aangezien dat maar enkele uren werkt, herhaal je het best regelmatig.

Checklist

Controleer bijvoorbeeld als je in de auto stapt aan het einde van je boswandeling of er geen teken op je kleding zitten. Ze kruipen graag naar de warme plekken van je lichaam. Bekijk dus zeker je oksels, liezen, knieholtes en je bilspleet. Bij kinderen is het aangeraden om ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren een blik te werpen.

Toch gebeten?

Geen paniek, want als je ze binnen 24 uur spot dan is de kans klein dat je besmet geraakt. of toch als je deze do’s en don’ts in je achterhoofd houdt:

  • Gebruik GEEN ontsmettingsmiddel, olie of iets dergelijks voordat je de teek verwijdert. Je zou denken dat ontsmetten geen kwaad kan, maar gek genoeg werkt dit een mogelijke besmetting net in de hand.
  • Verwijder de teek met een tekentang of pincet. Heb je dat niet bij de hand? Doe het dan gewoon met je vingers.
  • Je pakt het insect best zo dicht mogelijk bij je huid vast, idealiter bij de kop. Trek ze recht omhoog uit je huid.
  • Breekt de kop af? Maak je dan geen zorgen, want die zweert er net als bij een splinter later nog uit.
  • Maak na afloop de wonde proper met water en zeep. Ontsmet vervolgens met een product op basis van chloorhexidine of 70% alcohol. Je pincet ontsmet je eveneens.
  • De kleding die je droeg was je best minstens 30 minuten op 60 graden celcius. Droog ze gescheiden van andere kleding, want teken die het per ongeluk overleefd hebben kunnen op andere items springen.

Symptomen

Noteer voor de zekerheid de datum waarop je het insect verwijderd hebt in je agenda. Mocht je gebeten zijn door een besmette teek, dan zie je dit meestal pas later. Je houdt de tekenbeet best nog drie weken in de gaten.

Als er een (grote) rode kring of vlek rondom de beet verschijnt, is het tijd voor een doktersbezoek. Verder zijn griepachtige verschijnselen, koorts, hoofdpijn en pijn in armen en benen geen goed ‘teken’.

Het bericht SOS TEEK: Wat je moet weten om teken te slim af te zijn verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels