HomeNieuwsOverspel niet langer misdrijf in India

Overspel niet langer misdrijf in India

Het Indiase hooggerechtshof heeft vandaag in de hoofdstad New Delhi een wet tegen overspel strijdig met de grondwet verklaard. De wet ontstond 158 jaar geleden tijdens het Britse koloniaal bewind en stelde dat een man tot  vijf jaar gevangenisstraf riskeerde indien hij met de echtgenote van een andere man zonder diens toestemming geslachtsgemeenschap had.

Vrouwen konden echter zelf geen klacht indienen wegens overspel, noch er verantwoordelijk voor worden gehouden, dat was louter een mannenzaak. De vijf rechters waren het unaniem eens met de eiser, dat dit een schending is van het beginsel van de gelijkheid tussen man en vrouw. Het hof oordeelde dat de wet vrouwen berooft van hun waardigheid en individuele keuze en hen behandelt als het eigendom van hun echtgenoten.

Meester

“Het is tijd om duidelijk te maken dat de echtgenoot niet de meester is van zijn vrouw”, las de hoofdrechter Dipak Misra uit het vonnis. “Een juridisch onderscheid tussen het ene geslacht tegenover het andere is verkeerd.” Maar overspel blijft in het burgerlijk recht een reden tot scheiden. De Indiase regering had geargumenteerd dat de wet moest gehandhaafd blijven om de onaantastbaarheid van het huwelijk te beschermen

Het bericht Overspel niet langer misdrijf in India verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels