HomeNieuwsOp café, in de winkel of bij vrienden? Grafiek toont waar je...

Op café, in de winkel of bij vrienden? Grafiek toont waar je het meeste risico op coronabesmetting loopt

Een recente grafiek van de Texas Medical Association (TMA) die het risico op een coronabesmetting bij verschillende activiteiten rangschikt, is de afgelopen dagen massaal bekeken en gedeeld op sociale media.

Op de grafiek staan 37 dagdagelijkse activiteiten gerangschikt, van de post opendoen tot naar het strand of de cinema gaan. De activiteiten kregen allemaal een risicoscore van 1 tot 9 opgeplakt, waarbij 1 het laagste en 9 het hoogste risico op besmetting met Covid-19 inhoudt. De verschillende risico’s vallen in 5 categorieën: laag risico, gemiddeld laag, gemiddeld, gemiddeld hoog en hoog. Uit de grafiek blijkt zo dat je bij tanken of eten afhalen een laag risico op coronabesmetting loopt, maar bij eten in een zelfbedieningsrestaurant, naar de fitness of op café gaan al meteen hoog risico loopt.

coronabesmetting
Twitter / @texmed

De grootste risicoactiviteiten – met een risicoscore van 9 – zijn op café, naar een concert, een sportstadion of een religieuze bijeenkomst met meer dan 500 mensen gaan. Om het risico te bepalen werden parameters zoals de duur van de activiteit, de afstand die mensen van elkaar (kunnen) houden en waar de activiteit plaatsvindt meegenomen. Let wel op, want de grafiek gaat uit van de veronderstelling dat de afstandsregels en het dragen van een mondmasker worden gerespecteerd.

Korreltje zout

De grafiek werd gemaakt door de Texas Medical Association (TMA), een organisatie van 53.000 dokters en geneeskundestudenten in de Amerikaanse staat Texas, en was eigenlijk puur bedoeld om de inwoners van Texas te informeren. De vereniging is dan ook verrast dat de grafiek zo de ronde doet op sociale media, maar is desalniettemin blij. “Elke kans om informatie te verspreiden over hoe we ons veiliger kunnen gedragen, is belangrijk”, zegt Dr. Diana Fite, voorzitter van TMA. Toch moet het resultaat met een korreltje zout worden genomen, klinkt het, want dit zijn aannames op basis van een gemiddelde.

Het bericht Op café, in de winkel of bij vrienden? Grafiek toont waar je het meeste risico op coronabesmetting loopt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels