HomeNieuwsOok dieren kunnen elkaar vermoorden

Ook dieren kunnen elkaar vermoorden

Heel wat diersoorten vermoorden op regelmatige basis hun soortgenoten, zonder de intentie om zichzelf te voeden. De mens staat zelfs niet in de top 30 van meest moordlustige diersoorten.

Dood is een essentieel deel van de levenscirkel van de natuur. Maar dat overlijden is niet altijd het gevolg van honger. Heel wat dieren sterven omwille van een andere reden.

Bij insecten en spinnen komt het vaak voor dat het vrouwtje tijdens of na de paring het mannetje opeet. Andere diersoorten vechten vaak om dominantie of een territorium af te dwingen, soms ook met de dood tot gevolg. Soms is de moord per ongeluk, zoals bij de noordelijke padden, waar de geïnteresseerden mannetjes in hun enthousiasme soms samen een vrouwtje verdrinken.

Meerkat is de grootste moordenaar

Maar de meeste moorden vinden plaats bij dieren die in groep leven. In 2016 onderzochten Spaanse onderzoekers 4 miljoen sterfgevallen van dieren door toedoen van hun eigen soortgenoten. Die behoorden toe aan 1.024 zoogdieren. Ook de mens werd daarin opgenomen, maar wij halen zelfs de top 30 niet.

Wolven, leeuwen en verschillende apensoorten scoren hoog in de lijst. Ook enkele ‘vredevolle’ dieren blijken een moordlustig kantje te hebben, zoals eekhoorns, wilde paarden, gazelles en herten. Het dier met het meeste eigen bloed aan de handen, of poten, is de meerkat. Een vijfde van de soort sterft door toedoen van een andere meerkat.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels