HomeNieuwsMark Zuckerberg pleit voor nieuwe wereldwijde internetregels

Mark Zuckerberg pleit voor nieuwe wereldwijde internetregels

“Het internet heeft nood aan nieuwe regels om de verspreiding van haatboodschappen te voorkomen, de privacy te beschermen en inmenging in verkiezingen te voorkomen”. Dat schrijft Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in de Amerikaanse krant The Washington Post.

Zuckerberg pleitte onder meer voor “een actievere rol” voor regeringen en regulatoren.

“Technologie is een grotere rol gaan spelen in ons leven en bedrijven zoals Facebook hebben enorme verantwoordelijkheden”, aldus Zuckerberg. “Elke dag nemen we beslissingen over welke boodschappen schadelijk zijn, wat politieke propaganda is en hoe we cyberaanvallen kunnen voorkomen. Als we alles vanaf het begin moesten overdoen, zouden we dit niet alleen aan de bedrijven overlaten om die beslissingen te nemen.”

Volgens de ceo van Facebook zijn regels nodig op vier domeinen: schadelijke boodschappen, integere verkiezingen, privacy en gegevensoverdracht.

Extremisme beteugelen

Facebook kreeg eerder deze maand zware kritiek na de aanval op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, waarbij de aanvaller beelden van de gebeurtenissen live-streamde op Facebook. Woensdag liet het bedrijf weten dat het boodschappen van ‘wit nationalisme’ en ‘wit separatisme’ zou bannen van zijn platformen. En donderdag liet het weten de regels voor advertenties te verstrengen in het licht van de Europese verkiezingen in mei.

“Wetgevers zeggen me vaak dat wij bij Facebook te veel macht hebben over welke boodschappen worden uitgedragen en eerlijk gezegd, ik vind dat ook”, schrijft Zuckerberg. Internetbedrijven “moeten verantwoording kunnen afleggen over hun normen inzake schadelijke boodschappen.” En er moet ook nieuwe wetgeving komen om verkiezingsprocessen te beschermen, vindt de CEO. “Ik geloof meer in een globale regeling dan in een die verschilt per land of deelstaat. Zodoende krijgt iedereen recht op dezelfde bescherming”, besluit Zuckerberg.

Het bericht Mark Zuckerberg pleit voor nieuwe wereldwijde internetregels verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels