HomeNieuwsLifestyleZo leer je gemakkelijk slechte gewoontes af

Zo leer je gemakkelijk slechte gewoontes af

We hebben allemaal wel een slechte gewoonte waar we moeilijk vanaf geraken. Australische psycholoog Amantha Imber geeft enkele tips om ons gedrag wel succesvol te veranderen.

“Gewoontes doorbreken zijn aartsmoeilijk net omdat ze in ons gedrag ingebakken zijn”, vertelt Imber. Toch zijn er enkele trucs om je gedrag te veranderen. En die zijn gemakkelijker dan je denkt.

Let op je taal

“Wil je stoppen met bijvoorbeeld ongezond eten? Zeg dan niet ‘ik mag geen chips eten’, zeg wel ‘ik eet geen chips’”, legt de psyscholoog uit. Op die manier neem je die instelling over en ga je er zelf in geloven. Je legt jezelf ook geen beperking op, wel maak je een keuze. Dat die methode werkt, is bewezen door recent onderzoek. “De testpersonen die de truc toepasten, hadden 50% meer kans om hun gewoontes effectief te veranderen”, aldus Imber.

Laat je niet verleiden

Een andere manier om slechte gewoontes af te leren, is om de verleiding weg te nemen. “Heb je je bijvoorbeeld voorgenomen om minder tijd te spenderen op sociale media? Verwijder je Facebook-app dan van je telefoon”, stelt Imber voor. Je wilskracht is volgens de psychologe sterker in de ochtend. Wil je dus een verandering doorvoeren, stel dat dan niet tot ’s avonds uit.

Het bericht Zo leer je gemakkelijk slechte gewoontes af verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels