HomeNieuwsLifestyleZo leer je de kunst van het luisteren

Zo leer je de kunst van het luisteren

Er zijn maar weinig mensen die het luisteren onder de knie hebben. Dat is jammer, want goed luisteren is de basis van een goed gesprek en van goede relaties. Deze zes tips helpen je om een betere gesprekspartner te worden. 

Wees niet bang voor stiltes

Stiltes in een gesprek zijn heel normaal, maar voelen vaak ongemakkelijk. Daarom zijn we geneigd om ze zo snel mogelijk op te vullen. Door stiltes wél te laten vallen, nodig je je gesprekspartner uit om meer te vertellen. De natuurlijke pauzes in een gesprek kun je ook gebruiken om alles wat gezegd is op een rijtje te zetten in je hoofd. Bedenk wat je nu echt wil zeggen of vragen. Hierdoor krijgt het gesprek meer diepgang.

Luister om te begrijpen

Luisteren om iemand te begrijpen, is totaal iets anders dan luisteren om te reageren. Deze instelling zorgt ervoor dat je beter luistert en gerichtere vragen stelt. Ook voorkom je zo dat je het gesprek steeds overneemt, omdat je ook iets interessants te vertellen hebt. Geef de ander altijd eerst de ruimte om te praten en reageer daarna pas.

Laat je telefoon links liggen

Iedereen kent het wel: je praat met iemand en ineens wordt hij of zij afgeleid door een bericht. Niet alleen kan dit voelen als een belediging, het is ook lastig om het gesprek daarna te hervatten. Maak er een gewoonte van om je telefoon niet te gebruiken als je met iemand praat. Echt goed luisteren kun je alleen als je er met je volle aandacht bij bent.

Probeer het probleem niet op te lossen

Als je goed luistert, kun je in elk gesprek wel een probleem ontdekken. De uitdaging is om hier niet naar op zoek te gaan en alleen te luisteren. De meeste mensen hebben namelijk liever een luisterend oor, dan iemand die meteen met allemaal oplossingen komt. Ook is de kans groot dat je de kern van het gesprek mist als je je focust op het geven van een oplossing.

Doe alsof je het straks moet navertellen

Door net te doen alsof je een gesprek straks moet navertellen, luister je automatisch beter. Uit ieder gesprek kun je wel iets halen waarvan je kunt leren. Focus je daarop. Deze manier van luisteren maakt je gesprekspartner een stuk interessanter en het gesprek levendiger.

Zoek naar de ‘wat’ en ‘waarom’

Een andere truc om betere luisteraar te worden, is door op zoek te gaan naar de ‘wat’ en ‘waarom’ in een gesprek. Wat wil de persoon waarmee je praat je precies vertellen? En waarom vertelt hij of zij dit juist aan jou? De antwoorden op deze vragen kunnen heel verrassend zijn.

Het bericht Zo leer je de kunst van het luisteren verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels