HomeNieuwsLifestyleZo houd je de perfecte picknick

Zo houd je de perfecte picknick

Een lapje groen, een beetje schaduw, wat wilde bloemen, in de vrije natuur of in een stadspark: nu de gezondheidscrisis ons leven bepaalt, zullen we waarschijnlijk meer dan ooit zin krijgen in een picknick. Wil je er zeker van zijn dat jouw openluchtmaaltijd een succes wordt? Dan hoef je enkel een paar basisregels te volgen en een beetje verbeelding aan de dag te leggen.

Wat heb je zeker nodig?

Een picknick is in de eerste plaats een kwestie van het juiste decor. Kies dus een geschikte locatie: ver genoeg van een snelweg, zonder geurhinder, met voldoende mals gras, uit de wind, tussen schaduw en zonlicht, waar de kinderen plaats hebben om te spelen, ergens in de stad of net op het platteland tussen de kwetterende vogeltjes.

Eenmaal je de plaats voor de smakelijke buitenpartij gevonden hebt, kun je alles klaarzetten. Eerste zet: het tafellaken. Een traditionele plaid is goed, maar met een lap wit-rood geruite stof scoor je pas echt een voltreffer. Ligt er bij jou thuis een gebloemd tafelkleed in Liberty-stijl in de lade? Op zich is het onverdunde kitsch, maar aan de rand van een bos creëer je er een bucolisch tafereeltje mee.

Nu we toch bij het authentieke materiaal beland zijn, breng je eetgerei mee in een rieten mand, bij voorkeur één met verschillende compartimenten. Het getuigt in elk geval van meer elegantie dan een grote blauwe zak van IKEA. Een goeie tip: kies voor onbreekbare borden en glazen. Afval (lees: geen plastic bekers en bestek) moet je zoveel mogelijk vermijden, maar het is ook geen goed idee om je beste Boheems kristal en porselein uit de kast te halen. Bamboe en melamine zijn uitstekende, stevige en lichte alternatieven. Vergeet ook de houten plank niet om de glazen op te zetten.

Nog zo’n onmisbaar item op het lijstje: spullen om de tijd te verdrijven. Die komen altijd van pas, of je nu in het gezelschap bent van familie of van vrienden met kinderen. Anders is de kans klein dat je in alle rust van de voorbijglijdende wolken zult kunnen genieten. Boeken, strips, gezelschapspelletjes, speelgoed (badminton, voetbal, croquet,…), er zijn mogelijkheden genoeg. Een EHBO-kit zal dan weer pas van komen in noodgevallen, terwijl de natuur je zeer dankbaar zal zijn als je eraan denkt om een vuilniszak mee te brengen.

Op het menu

Een geslaagde picknick is een picknick die tot in de puntjes is voorbereid. Jazeker, je kunt je ervan afmaken met een doosje smeerpaté en de sneetjes salami die al twee weken in je koelkast liggen, maar daarmee zul je weinig indruk maken. De truc is om lekkere schotels te voorzien die je ook kunt transporteren. Zorg ervoor dat je ze kunt meenemen in een koeltas (met ijszakjes) maar dat ze uit de koelkast toch enkele uren goed blijven. Onze tip: vul een paar dagen voordien verschillende flessen voor driekwart met water en zet die in de koelkast. Daarmee kun je het eten vers houden en heb je ook altijd fris water bij de hand.

Zoute of zoete koekjes, vers fruit, knapperige groenten, quiches, tortillas, kippenboutjes, slaatjes, het zijn allemaal gevestigde waarden. Seizoensproducten zijn dat nog meer. Je kunt je picknick echter naar een nog hoger niveau tillen, zowel visueel als gastronomisch, door een paar verrassende bokalen uit je mand te toveren.

Die kun je bijvoorbeeld vullen met allerlei soorten dipsausjes, een quinoaslaatje, een zelfgemaakte terrine, gehakte sardines, kersen op siroop, tapenades of ingemaakte groenten. Chic uit de hoek komen is niet zo moeilijk. En midden in dat weelderige buffet leg je natuurlijk een heerlijk zuurdesembrood, waarvan je dikke boterhammen kunt snijden met een mooi rustiek broodmes. Geniet ervan!

Pierre Jacobs

Het bericht Zo houd je de perfecte picknick verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels