HomeNieuwsLifestyleWil je loonsopslag? Zo pak je het aan

Wil je loonsopslag? Zo pak je het aan

Iedereen wil meer verdienen, maar hoe zorg je dat je opslag krijgt? De Nederlandse Tosca Gort is arbeidspsycholoog en verdiepte zich in het onderwerp. Haar belangrijkste advies is om het vaak te vragen. 

“Als je echt sprongen wilt maken kun je het best van job veranderen”, is haar eerste tip. “Dat kan een loonverschil van duizend euro of meer betekenen. Weinig mensen krijgen dat voor elkaar in hun huidige job, maar bij een nieuwe werkgever is het wel mogelijk.”

Wacht je evaluatie niet af

Toch is het zeker mogelijk binnen je huidige functie iets meer te verdienen. Je mag je werkgever gerust om een loonsverhoging vragen en daarvoor moet je niet wachten tot je jaarlijkse beoordelingsgesprek. “Sterker nog”, zegt Gort, “het geheim is het zo vaak mogelijk vragen.”

De arbeidspsycholoog adviseert om elke drie maanden eens naar een mogelijke opslag te polsen. “Op die manier oefen je druk uit bij je werkgever”, legt ze uit. “Meestal krijg je geen opslag na het één keer te vragen, maar wie blijft aandringen krijgt eerder een verhoging dan collega’s die dat niet doen.

Nieuw project

Andere goede gelegenheden om je loon te bespreken zijn de start of afronding van een groot project. Op zo’n moment verandert jouw rol als werknemer namelijk, omdat zulke opdrachten in de regel met meer verantwoordelijkheid gepaard gaan.

“Denk ook aan cursussen die je hebt gevolgd of complimenten die je van klanten kreeg om je baas te overtuigen”, adviseert de arbeidspsycholoog. “Begin geen zinnen met ’omdat’. Het zal je baas een zorg zijn dat jij meer geld nodig hebt om je rekeningen te betalen. Hij wil weten wat het hem oplevert.”

Extra vakantiedagen

Verder is het slim om te weten wat je collega’s verdienen. “Dat is niet alleen interessante informatie, maar dat jouw collega meer verdient kan ook een argument zijn. Bovendien krijg je meer inzicht in hoeveel ruimte er is voor opslag binnen de organisatie.”

Soms is loonsverhoging niet mogelijk, omdat het bijvoorbeeld niet goed gaat met het bedrijf. Gort adviseert om dan te onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals extra vakantiedagen. “Denk na over je eigen doelen. Misschien is rijk worden niet het allerbelangrijkste. Persoonlijke ontwikkeling en meer vrije tijd zijn ook waardevol.”

Het bericht Wil je loonsopslag? Zo pak je het aan verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels