HomeNieuwsLifestyleWhat about...Sporten in de winter? Zo blijf je in beweging

What about…Sporten in de winter? Zo blijf je in beweging

Joggen of fietsen in de koude en in het donker klinkt helemaal niet zo aanlokkelijk. Maar volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het belangrijk dat volwassenen 2,5 uur per week bewegen en kinderen een uur per dag. Hoe kom je dan toch onder je warme dekentje vandaan? Metro zet enkele tips op een rijtje.

Volgens de WHO is het dringend tijd voor actie. Als we niet in gang schieten zullen meer dan 500 miljoen personen tegen 2030 aan obesitas of andere niet-overdraagbare ziektes lijden. Allemaal goed en wel, maar nu buiten in de koude gaan lopen? No way! Maar misschien motiveren onderstaande tips je wel:

1. Draag aangepaste kledij

Met de gepaste kledij zal je geen kou lijden! Vermijd katoenen sportkledij in de winter. Als je kledij nat is door het zweet, dan ga je sneller onderkoeld geraken dan als je kleren draagt die vocht afvoeren. Het is dus sterk aangeraden om een sportoutfit te kiezen die zowel tegen de regen kan als zweetafdrijvend is.

En wat denk je van thermisch ondergoed? Thermisch ondergoed, onder andere verkrijgbaar bij A.S.Adventure, is door de jaren heen geëvolueerd naar zeer stijlvolle en praktische onderkledij, die gedragen wordt als alternatief voor normaal ondergoed. Thermisch ondergoed beschermt het lichaam tegen de koude. Zo houd je jezelf langer warm terwijl je huid blijft ademen.

2. Sport direct na werk of school

Om te vermijden dat de zetel te uitnodigend is, kies je best voor de ‘korte pijn’ na je werk of les. Zo kan je daarna zonder schuldgevoel in de zetel ploffen met een snack als beloning. Ook dat laatste is belangrijk om het sporten voor jezelf vol te houden en de motivatiemeter hoog te houden.

3. Warm goed op

Bij koud weer zijn je spieren extra gevoelig voor blessures. Wees daarom waakzaam en zorg dat je goed opgewarmd bent. Begin bijvoorbeeld je sportsessie binnen en zet ze dan buiten verder.

4. Bouw je imuunsysteem op

Lopen of fietsen is niet alleen gezond voor je spieren, het sterkt ook je immuunsysteem verder aan. Door buiten te sporten, krijgt je lichaam de kans om tijdens de koude wintermaanden ook vitamine D op te nemen. En dat is in deze donkere periode altijd welkom.

5. Vind een leuke route

Is lopen of fietsen niet helemaal je ding? Overweeg dan eens een ‘beweegroute’. In Vlaanderen zijn tot nu toe al meer dan 200 beweegroutes uitgetekend om ons aan het bewegen te krijgen. Zo zijn er beweegroutes met oefeningen, beweegroutes voor kinderen tussen drie en acht jaar en ook een voetgangerscirkel voor minder mobiele wandelaars. Een overzicht van alle beweegroutes is te vinden op 10000stappen.gezondleven.be

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/what-aboutsporten-de-winter-zo-blijf-je-beweging

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels