HomeNieuwsLifestyleWeet jij nog hoe je echt ontspant?

Weet jij nog hoe je echt ontspant?

Gamen, naar televisie kijken of een beetje hersenloos scrollen door je telefoon: hoe ontspan jij? En misschien wel belangrijker: ben je daarna ook echt ontspannen? Onderzoek toont aan dat veel Belgen eigenlijk niet meer weten hoe ze echt tot rust moeten komen. Het gevolg is dat we met z’n allen veel te gestresseerd rondlopen.

Hoe erg is het gesteld met onze ontspanning? Speelgoedfabrikant LEGO wilde weten hoe het gesteld is met onze vrijetijdsbesteding, maar de resultaten van het onderzoek waren onthutsender dan gedacht. Concreet voelt een op de drie volwassenen zich elke week gestresseerd. Voor de helft van de Belgen heeft dat vooral te maken met (het ontbreken van) hun work-lifebalance. Ook in hun vrije tijd zijn ze aan de slag, lezen ze e-mails, of doen ze al wat voorbereidend werk voor de volgende dag. We kunnen niet meer ontspannen.

8 op de 10 Belgen wilt wel ontspannen, maar 5 op de 10 vindt het erg moeilijk om te ontspannen. 9 op de 10 vinden dat ze geen tijd hebben om te ontspannen. Maar het echte probleem zit veel dieper. 3 op de 10 Belgen weet niet eens hoe ze echt moeten ontspannen. Dan vallen ze terug op opties die niet echt volstaan om tot rust te komen, zoals televisie – 88 % kijkt meer dan twee uur per week – of videogamen – 58 % gamet meer dan twee uur per week. Maar daarmee ontspannen we niet echt.

Actieve ontspanning

Daarom moeten we echt zoek gaan naar actieve ontspanning, aldus professor Lieven Annemans van de Universiteit Gent. «Veel mensen worden tegenwoordig geleefd. Daar heeft de digitale evolutie, met ‘screen time’ en veel passieve vormen van ontspanning, erg toe bijgedragen», vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. De professor ijvert daarom dat we de schermen aan de kant schuiven.

Als jouw actieve ontspanning ook de nodige creativiteit vergt, stijgt ook je geluksniveau. Denk maar aan iets bouwen, koken of tuinieren. Wat ook kan helpen, is meer spelen. Het zou helpen om meer terug te denken aan gelukkige momenten uit de kindertijd. Haal dat speelgoed dus al maar van onder het stof!

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/weet-jij-nog-hoe-je-echt-ontspant

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels