HomeNieuwsLifestyleVijf redenen waarom je NU alleen op reis moet vertrekken

Vijf redenen waarom je NU alleen op reis moet vertrekken

Voor velen klinkt alleen reizen als een angstaanjagend idee. Ergens is dat wel begrijpelijk. Je krijgt plots een beeld van hoe groot de wereld is en hoe klein jouw aandeel daarin is. Toch is solo traveling de moeite waard. Het brengt namelijk heel wat voordelen met zich mee voor je persoonlijke ontwikkeling. We zetten ze hier even op een rijtje. Ready for take off?

1. Je kan lekker doen wat je zelf wil

Alleen op reis gaan betekent dat je met niemand rekening hoeft te houden. Je kan helemaal zelf beslissen naar waar je gaat, hoe lang je reis zal duren, welk vervoersmiddel je daarvoor neemt en waar je zal overnachten. Voor de activiteiten ter plaatse kies je zelf of je op voorhand een planning maakt of niet. Valt daar dan eens iets tussenuit? So be it! Elke dag is een nieuwe dag. Het is jouw reis en jij beslist wat je wil doen. Weg met alle haast, stress en sociale verplichtingen. Tijd voor wat me-time. Tenslotte is die dagelijkse sleur toch een van de redenen waarom je op reis vertrekt?

2. Je groeit als persoon

Alleen reizen heeft ook invloed op je persoonlijke ontwikkeling. Door je eigen keuzes te maken, ben je niet alleen onafhankelijk, maar leer je ook jezelf kennen. Je krijgt inzicht in wie jij bent en wat jij wilt.

Alleen reizen maakt je bovendien een pak zelfstandiger dan je al was. Je leert je plan trekken op elk vlak van het leven: vervoer, eten, dagindeling enzovoort. Je leert je weg vinden op een nieuwe, onbekende plek in deze grote wereld.

Doordat je zo sterk op jezelf bent aangewezen, leer je ook probleemoplossend denken. Op je solo travel destination is het namelijk niet direct mogelijk om even thuis langs te gaan wanneer iets misloopt. Je ontdekt hoe je reageert op onvoorspelbare situaties en daar krijgt je zelfvertrouwen gegarandeerd een boost van! Het is logisch dat dat wat beangstigend klinkt, maar het gevoel van voldoening nadat je je solotrip succesvol hebt beëindigd, is onbeschrijflijk.

3. Je ontwikkelt sociale skills

Nu denk je misschien: «Ik ben toch alleen op reis, hoe ontwikkel ik dan sociale skills?» Het kan! Omdat een hotel vaak aan de duurdere kant is voor een solotrip, overnachten veel jongeren in een hostel. En laat dat nu net de plek bij uitstek zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Conversaties met anderen, al is het maar smalltalk, kunnen je solotrip opfleuren en bij terugkomst zal je er fijne verhalen aan overhouden. Ben je wat introvert en durf je niet direct zelf iemand aanspreken? Geen probleem, begin dan gewoon met een simpele glimlach. Dat geeft niet alleen jou, maar ook de ander een goed gevoel.

Ook in andere situaties ben je soms op locals aangewezen, bijvoorbeeld om even de weg te vragen of af te rekenen aan de kassa in de winkel. Nieuwe mensen ontmoeten is verder een handige manier om tips en verborgen parels te ontdekken.

4. Je kan milieubewuste keuzes maken

In groep is het soms moeilijk om duurzame reiskeuzes te maken. De ene reisgenoot heeft misschien beperkte tijd en wil daarom met het vliegtuig, om het meeste uit de reis te halen. De andere reisgezel houdt het dan weer liever comfortabel en overnacht daarom liever op hotel, waar handdoeken en bedlinnen elke dag gewassen worden. Nog een ander is misschien een moeilijke eter en blijft daarom ver weg van gerechten die te exotisch lijken.

Als je alleen reist, heb je meer vat op je eigen reiskeuzes. Je kan bewust kiezen om de trein te nemen in plaats van het vliegtuig. Om ter plaatse ook openbaar vervoer te nemen. Om licht te pakken. Om herbruikbare in plaats van wegwerpverpakkingen te gebruiken. Om lokaal te eten en te kopen. Dat alles verlaagt niet alleen je ecologische voetafdruk, het bespaart je ook nog geld en ruimte. Een mooie win-win, dus!

5. Het is een avontuur

Of je nu op de stranden van Mallorca ligt, gaat trekken in Schotland of een citytrip maakt door New York, een solotrip voelt altijd aan als een avontuur. Je stapt uit je comfort zone, reist naar een onbekende plek en ontmoet nieuwe mensen. Kortom: alleen reizen is een ervaring die je nooit zou beleven binnen de vier muren van je huis, met prachtige herinneringen achteraf.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://www.metrotime.be/nl/move/vijf-redenen-waarom-je-nu-alleen-op-reis-moet-vertrekken

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels