HomeNieuwsLifestyleVijf nuttige tips om je tuin voor te bereiden voor de lente

Vijf nuttige tips om je tuin voor te bereiden voor de lente

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor de tuin, die op dit moment in een diepe winterslaap verzeild lijkt. We geven je enkele nuttige tips om te profiteren van deze lage temperaturen en je tuin voor te bereiden voor de lente.

Onkruid wieden

Jawel, ook tijdens de winter groeien sommige onkruidsoorten zoals straatgras en vogelmuur door. De winter is het uitgelezen moment om hardnekkige wortels van onkruid te verwijderen. Sommige tuiniers maken de grond oppervlakkig los om de bodem te beluchten, maar dit kan je beter niet doen in de buurt van vaste planten. Voor het gazon is een prikrol een beter alternatief.

Gebruik compost

Ruim 1 op 2 Vlamingen composteert thuis. Het is jammer om daar tijdens de winter geen gebruik van te maken. Wanneer het onkruid is gewied, kan je best een laag goede compost aanbrengen. In het voorjaar zal de compost door de regen zijn ingewerkt.

Snoeien

De volkswijsheid luidt dat “snoeien doet bloeien”, maar tijdens de winter is dit enkel waar voor planten, bomen en heesters die hun bladeren verliezen. Hieronder rekenen we onder meer haagbeuk, druivelaars en blauwe regen. Ook fruitbomen (behalve steenfruit als kersen en pruimen) en takken van zieke bomen kan je snoeien. Opgelet: snoei nooit als het vriest of er kans is op vorst.

Onderhoud van tuingereedschap

Door het jaar heen krijgt tuingereedschap het flink te verduren. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt is daarom geen overbodige luxe, vooral als je tijdens het voorjaar weer aan de slag wilt in de tuin. Wie geen handige Harry of Henriëtte is, kan best deze maand nog een afspraak maken voor een onderhoudsbeurt van zijn tuingereedschap. Vooral voor grasmaaiers kan de wachttijd bij onderhoudsdiensten in het voorjaar nog wel eens oplopen.

Reinig tuinmeubelen

Ook tuinmeubelen krijgen het tijdens de winter te verduren, zeker als ze onbeschermd staan. De winter is het ideale moment om tuinmeubilair te reinigen en eventueel op te bergen. Houten meubels vereisen iets meer onderhoud dan kunststofmeubels. Bij die laatste volstaat een spons en een neutraal afwasmiddel om de volgende lente terug op een nette stoel te zitten.

Hebben jouw tuinmeubels hun beste tijd gehad? Ga op zoek naar een mooie nieuwe tuinset bij Tuinmeubelshop

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels