HomeNieuwsLifestyleVijf mythes over striae ontkracht

Vijf mythes over striae ontkracht

Striae, je kent ze vast wel. Het zijn die tijgerstrepen op je poep, buik, benen of nog ergens anders. Het is niets om verlegen over te zijn, want bijna iedereen heeft ze. Toch zijn striemen nog deels taboe en doen er heel wat mythes over striae de ronde. Bij deze ontkrachten we er vijf!

Even voor de duidelijkheid: hoe ontstaan striae? Wanneer je lichaam snel groeit, bijvoorbeeld door een zwangerschap, gewichtsschommelingen of de toename aan spiermassa, kan je huid die groei niet bijhouden. Daardoor ontstaan er scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel, de dermis.

1. Striae zijn voor vrouwen

Fout. Als vrouw ondergaat je lichaam wel meer veranderingen, wat kan leiden tot meer aanwezige striemen. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap of hormonale wisselingen ten gevolge van anticonceptie. Dat betekent echter niet dat mannen helemaal gespaard blijven van striae. Ook zij kunnen, door snelle gewichtsschommelingen, hun strepen verdienen.

2. Striae zijn voor dikke mensen

Fout. Striemen worden inderdaad veroorzaakt doordat de huid zich uitrekt, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je bent aangekomen. Tijdens de groeispurt of tijdens de puberteit – wanneer het vrouwelijk bekken zich uitzet – kunnen er ook striae ontstaan. Dik of dun, klein of groot: letterlijk iedereen kan te maken krijgen met de tijgerstrepen.

3. Striae verdwijnen wanneer je afvalt

Fout. Jammer genoeg. Zoals gezegd staan je gewicht en striae niet in direct verband met elkaar. Bovendien is het zo dat snel gewichtsverlies je strepen zelfs extra in de verf kan zetten. Je lichaam en huid kunnen zich immers niet zo snel aanpassen aan je nieuwe lijf, waardoor de littekens ontstaan.

4. Striae zijn onvermijdelijk

Fout. Ja, striemen heb je voor een deel te danken aan je genen. Maar toch kan je ook zelf wat doen om striae te vermijden. Hoe beter je je huid hydrateert, hoe minder kans ze maken. Je huid wordt dan immers elastischer en zal minder snel littekens vormen.

5. Striae verdwijnen vanzelf

Fout. In het begin zijn je striae hoogstwaarschijnlijk rood en na een tijdje worden ze wit, maar echt weggaan doen ze niet. En zelfs wanneer je veel moeite doet, is het moeilijk om je strepen te verliezen. Het helpt wel om speciale crèmes met vitamine A en E te gebruiken. Misschien laten ze je striae niet volledig verdwijnen, maar je huid vaart er in elk geval wel bij.

Het bericht Vijf mythes over striae ontkracht verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels