Vind ons op

Zita

Tv kijken voor het slapengaan: goed idee of niet?

Lifestyle

Tv kijken voor het slapengaan: goed idee of niet?

Het internet staat vol met mythes over slapen. In de rubriek ‘Fabel over slapen of niet?’ duikt Metronieuws bovenop die mythes om duidelijkheid te scheppen. Met vandaag: ‘Tv-kijken voor het slapen gaan is geen probleem voor je nachtrust’.

Metronieuwssprak met Stephanie Molenaar, slaapdeskundige en auteur van elf verschillende boeken over slaap.

Het effect van tv-kijken op je nachtrust

«Slapen direct nadat je televisie kijkt, of in slaap vallen tijdens het kijken, is niet zo’n goed idee.» Dat heeft volgens Molenaar alles te maken met het feit dat het ‘s avonds donker is, en alleen dan kan jouw lichaam voldoende slaaphormoon aanmaken.

Kijk jij ‘s avonds laat nog naar de televisie, dan krijgt jouw brein fel licht om te verwerken. «Juist dat licht activeert jouw brein, en het geeft jouw 24-uursklok het seintje dat je fris, fruitig en stuiterig mag zijn. Oftewel: je maakt cortisol aan en daarmee kan je niet slapen. Komt dat licht tot jou terwijl je eigenlijk in de rustmodus moet komen, dan geef je jouw lichaam dus het verkeerde sein», legt Molenaar uit.

Tv-kijken met een blauwlichtfilterbril

Er zijn tegenwoordig een hoop brillen met een blauwlichtfilter op de markt. Deze brillen claimen het blauwe licht te filteren, waardoor je wél dat slaaphormoon aanmaakt. Werkt dat in de praktijk ook zo? Molenaar: «Gebruik maken van een speciale blauwfilterbril werkt op zich niet heel erg, en dat heeft te maken met de bril zelf. Als de glazen nog wit zijn, is het meer een beeldschermbril en is het effect op slaap verwaarloosbaar.»

Molenaar wil wel benadrukken dat er brillen zijn die je kunt gebruiken. Deze brillen hebben echter geen wit glas, maar oranje/rood. «Hierdoor verstoort het licht de melatonine-aanmaak niet. Maar waarschijnlijk is de film dan een stuk minder leuk of goed te zien, aangezien de hele wereld oranje/rood kleurt.»

Geen spannende series

Vaak wordt gedacht dat het alleen slecht is om voor het slapen naar een televisie- of telefoonscherm te kijken vanwege het blauwe licht dat zo’n scherm geeft, maar Molenaar legt uit dat andere factoren minstens zo belangrijk zijn. «Je kan alleen (voldoende) slaaphormoon aanmaken als je niet te veel stress ervaart. Een spannende serie doet precies dat, een andere reden dus om goed na te denken over die televisie.»

Tot slot legt Molenaar ook nog uit dat het belangrijk is om de dag goed af te bouwen. «Juist om die ontspanning in te gaan en malende gedachten te voorkomen, en zo je lichaam alle kans te geven slaap te kunnen vatten.» Rust, een fijne avondroutine en niet te veel licht geven jouw lichaam namelijk een seintje dat de slaap eraan komt.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/tv-kijken-voor-het-slapengaan-goed-idee-niet

Meer in Lifestyle

To Top