HomeNieuwsLifestyleTest je kennis over brouwerij Omer in het nieuwe bezoekerscentrum

Test je kennis over brouwerij Omer in het nieuwe bezoekerscentrum

Bij elke zichzelf respecterende bierliefhebber doet de naam Omer meer dan een belletje rinkelen. Het blonde bier met hoge gisting draagt de naam van de pater familias Omer Vander Ghinste, die eind 19de eeuw de brouwerij startte. Sinds juni kan je in het gloednieuwe Visitor Centre in Bellegem een kijkje nemen achter de schermen.

Het verhaal van de West-Vlaamse brouwerij begint in 1892, wanneer Rémi Vander Ghinste zoonlief Omer een huis nalaat met het nodige materiaal om aan het vergisten te slaan. Later dat jaar al werden de eerste vaten ‘Ouden Tripel’ geproduceerd. Met paard en kar verdeelde hij z’n gerstenat in Bellegem en omstreken. Aangezien merknamen nog niet bestonden gaf Omer zijn eigen naam aan het bier. Om zijn product te promoten, liet Vander Ghinste zijn naam aanbrengen in de glasramen van de cafés.

Om de dure ramen niet te moeten vervangen, gaf Omer zijn eerste zoon dezelfde voornaam. Het was de start van een familiale traditie die tot de dag van vandaag standhoudt. In 1929 werd een nieuwe brouwerij opgetrokken, wiens lage gistingtoren nog steeds de Bellegemse skyline vormgeeft. Vreemd genoeg werd het meest bekende bier ‘Omer’ pas in 2008 op de markt gebracht. Zowel de naam als het imago verwijzen naar de oorsprong van het familiebedrijf en de glasramen waar het allemaal mee begon.

Nieuw bezoekerscentrum

Om de vijf generaties brouwtraditie in de verf te zetten werd een maand geleden een oude brouwzaal omgetoverd tot een bezoekerscentrum. «Je kan in de lege ketels van de oude brouwzaal kijken», vertelt marketingmanager Nicolas Degryse. «En je ontdekt in de zaal onze tien biertjes op interactieve schermen. Met tal van weetjes, zoals hoe je mosselen maakt met Omer. Je kan die gerechtjes naar jouw eigen mailadres sturen. Ook leuk is een quiz, om je kennis over onze brouwerij te testen.»

Het bezoekerscentrum is telkens op zaterdag en zondag gratis te bezoeken tussen 11 en 18 uur. «Reserveren is aan te raden», vertelt Degryse, die erop wijst dat door de coronamaatregelen slechts een beperkt aantal mensen wordt binnengelaten. Elke dag van de week kan je ook een bezoek plannen met een professionele gids. Je krijgt dan naast het bezoekerscentrum ook de rest van de brouwerij te zien. Met een woordje uitleg zie je er in real life hoe de verschillende bieren geproduceerd worden. Zo’n rondleiding kost 12 euro per persoon, twee degustaties en een geschenkpakket met een Omer, LeFort en Triple LeFort inbegrepen. Voor meer info kan je terecht op de website omervanderghinste.be.

Aaron Verbrugghe

Het bericht Test je kennis over brouwerij Omer in het nieuwe bezoekerscentrum verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels