HomeNieuwsLifestyleTeek heeft voorkeur voor bepaalde bloedgroep

Teek heeft voorkeur voor bepaalde bloedgroep

Wetenschappers uit Tsjechië hebben aangetoond dat teken een voorkeur kunnen hebben voor bepaalde bloedgroepen. In een test met bloed naar keuze snelden de meeste teken naar datgene van mensen met bloedgroep A.

Volgens hoofdonderzoeker Alena Zakovska van de universiteit van Masaryk in Tsjechië, betekent dit dat iemands bloedgroep een belangrijke rol speelt in de kans op een tekenbeet. Mensen met bloedgroep A maken dus ook meer kans om besmet te worden met ziektes die de kleine spinachtigen met zich meedragen.

B minder geliefd

Teken zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van mensen en andere zoogdieren. De ziekte van Lyme is een van bekendste ziektes die teken kunnen doorgeven. Een kleine vijf procent van de teken draagt deze ziekte met zich mee. Symptomen van Lymeziekte zijn onder andere koorts, hoofdpijn en ringvormige uitslag rond de tekenbeet.

Voor hun onderzoek lieten de wetenschappers een druppel bloed van elke bloedgroep (A, B, AB, O) op een schaaltje vallen en lieten ze vervolgens de teek twee minuten vrij rondlopen in het schaaltje. Ze herhaalden het experiment honderden keren en daaruit bleek dat bloedgroep A het meest geliefd is bij de teek. 36 procent van de teken gaf hier de voorkeur aan. Bloedgroep B kwam als winnaar uit de test met slechts 15 procent.

Het bericht Teek heeft voorkeur voor bepaalde bloedgroep verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels