HomeNieuwsLifestyleSporters vaak onwetend over risico’s tijdens hittegolf

Sporters vaak onwetend over risico’s tijdens hittegolf

Terwijl de temperatuurrecords deze zomer blijven sneuvelen, zijn veel sporters zich amper bewust van de risico’s op oververhitting. Dat blijkt uit een peiling van het Rode Kruis bij 700 Nederlanders die minimaal een keer per week sporten.

De helft van de ondervraagden gaf aan zijn of haar sportschema niet aan te passen op hete dagen. Ook antwoordde 61% ‘nee’ op de vraag of ze weten hoe ze iemand kunnen helpen die oververhit is geraakt. Slechts een kleine meerderheid van 54% zegt de signalen van oververhitting te herkennen. Ook denkt een meerderheid van de sporters dat het bij henzelf nooit zover zal komen. Daarnaast weten veel sporters niet (41%) dat je door fysieke inspanning ook oververhit kan raken als het helemaal niet zo warm is.

“Oververhitting klinkt misschien niet ernstig, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstige situaties als hitte-uitputting en een hitteberoerte”, zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd evenementenhulpverlening van het Rode Kruis in Nederland.

Eet genoeg

Het Rode Kruis komt met diverse tips om oververhitting te voorkomen. Sporters doen er goed aan om zich voor te bereiden als ze toch gaan sporten met warm weer. Drink ongeveer een liter water per uur, trek luchtige kleding aan en zorg voor een goede nachtrust. Ook goed eten is cruciaal, want het lichaam heeft voldoende suikers en zout nodig.

Als het toch misgaat, is het volgens het Rode Kruis goed om signalen vroeg te herkennen. “Mogelijke signalen van oververhitting zijn bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen over je hele lichaam, extreme vermoeidheid en overtollig zweten. Dan moet je meteen hulp zoeken.”

Als iemand buiten bewustzijn is geraakt, dien je 112 te bellen en proberen de onfortuinlijke sporter af te laten koelen.

Het bericht Sporters vaak onwetend over risico’s tijdens hittegolf verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels