HomeNieuwsLifestyleSmartphones en tablets zijn slecht voor je ogen

Smartphones en tablets zijn slecht voor je ogen

Lang naar je smartphone of tablet kijken is niet goed voor je ogen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek bij 5.000 opgroeiende kinderen. Wereldwijd zijn bijna dubbel zoveel jonge volwassenen bijziend in vergelijking met 50 jaar geleden.

Generation R is een onderzoek van de Erasmus Universiteit van Rotterdam. De studie volgt 5.000 opgroeiende kinderen. Bedoeling is om vroege genetische en omgevingsfactoren te identificeren die van invloed zijn op de groei en ontwikkeling van de kinderen.

Helft jongvolwassenen bijziend

Van alle gevolgde kinderen was 2,5% bijziend op hun zesde. Inmiddels zijn de kinderen 13 jaar oud, en is maar liefst één op vier bijziend. De verwachting is dat wanneer de kinderen 21 jaar oud zijn, de helft van hen een bril zal nodig hebben.

“Stuur je kinderen buiten”

Het is vooral belangrijk om je ogen voldoende rust te geven. “Bepaal hoe lang je kinderen op hun tablet of telefoon mogen zitten”, zegt professor Jan Roelof Polling aan Newsmonkey. “Zeg hen bijvoorbeeld: je mag twintig minuten op je telefoon, en dan gaan we twintig minuten in de verte kijken, zodat onze ogen kunnen rusten.” Hij raadt ook aan om kinderen minstens twee uur per dag buiten te laten spelen.

Bijna alle Chiniezen hebben bril nodig

Mensen worden steeds vaker bijziend. In westerse landen zijn bijna dubbel zoveel jongvolwassenen bijziend in vergelijking met 50 jaar geleden. Opvallend: in Aziatische landen, en dan vooral in China, is het nog erger. Bijna de helft van de lagere schookinderen en ongeveer driekwart van de middelbare scholieren heeft een bril nodig. Bij studenten loopt dat cijfer op tot 89,3%.

Het bericht Smartphones en tablets zijn slecht voor je ogen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels