HomeNieuwsLifestyleRode wijn kan astronauten naar mars helpen

Rode wijn kan astronauten naar mars helpen

Eén van de grootste obstakels in de aanloop naar langdurige ruimtereizen is het nadelige effect van gewichtloosheid op het menselijk lichaam. Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat een stof in rode wijn weleens een oplossing zou kunnen bieden. 

“Zwaartekracht maakt onze spieren sterker, onze botten stevig en ons hart sterk. Dus als die zwaartekracht wegvalt, verlies je een belangrijke stimulans voor je gezondheid”, zegt John DeWitt, biochemicus bij NASA aan CNN. Dat leidt tijdens de eerste 48 uur in de ruimte tot “ruimteziekte”.

Die aandoening heeft symptomen als verminderde eetlust, duizeligheid, misselijkheid en braken. Na meer dan zes maanden, zijn er zelfs nog ingrijpendere symptomen. Zo kunnen astronauten lijden aan bloedvolumeverlies, een verzwakt immuumsysteem, cardiovasculaire problemen en soms zelfs verminderd gezichtsvermogen.

Dieet

Beweging was tot op heden de belangrijkste manier om het verlies van zwaartekracht te compenseren. Al is het volgens een nieuwe studie – gepubliceerd in wetenschapsmagazine Frontiers of Psychology – ook mogelijk dat een aangepast dieet en supplementen de uitdagingen van gewichtloosheid kunnen oplossen. Resveratrol is een antioxidant die onder andere in de schil van druiven en blauwe bessen zit. Ze zou deel kunnen uitmaken van een dieet dat astronauten gezond houdt op Mars.

Foto Unsplash

Ratten

Wetenschappers deden hiervoor een experiment met ratten. Ze hingen de beestjes in een harnas aan het dak van hun kooi om een gelijkaardig effect te krijgen voor de zwaartekracht van Mars. De ene helft van de ratten kreeg de antioxidant in hun watervoorziening, de andere niet.

De verminderde zwaartekracht leidde bij de ratten zonder resveratrol tot verlies van grip, spiergewicht, kuitomtrek en spiervezels met trage spiertrekkingen. De andere groep, die water met de antioxidant ontvingen, behielden wel hun kracht.

Foto Unsplash

Geen fitnessapparaten

“Dieetstrategieën kunnen van cruciaal belang zijn, vooral omdat astronauten die naar Mars reizen niet dezelfde fitnessapparaten zullen hebben als op het ISS-ruimtestation.”, klinkt het in de studie. “Resveratrol heeft aangetoond dat het de bot- en spiermassa bij ratten bij gebrek aan zwaartekracht behoudt. Daarom veronderstellen we dat een gematigde dagelijkse dosis ook spierdeconditionering zou verzekeren op Mars.” Verder onderzoek is nog nodig om de effecten van verschillende doseringen te onderzoeken en om na te gaan hoe de stof kan interageren met ander supplementen en medicijnen.

 

Het bericht Rode wijn kan astronauten naar mars helpen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels