HomeNieuwsLifestylePauzes nemen op het werk: met deze vijf methoden blijf je productief

Pauzes nemen op het werk: met deze vijf methoden blijf je productief

Je kent het wel: je zit op het hoogtepunt van je werkflow en je blijft maar knallen. Toch mag je niet vergeten om af en toe een pauze te nemen, zeker nu we door de coronapandemie vaak thuiswerken. Daardoor valt de structuur van de kantooruren al snel weg, en is het niet altijd even gemakkelijk om uit je roes te komen en te ontspannen. Hoe haal je het meest uit je pauzes? En hoe lang moet zo’n rustmoment duren? Deze vijf opties, volgens Business Insider, helpen je op weg.

Intermittent resting

Iedereen heeft wel al eens over intermediate fasting gehoord, maar wat met intermediate resting? Bij deze techniek volg je het natuurlijke ritme van je brein. Als je slaapt, volgen je hersenen een patroon van zo’n 90 minuten waarin ze van een lichte, naar een diepe slaap overgaan. Naar verluidt volgt het brein doorheen de dag een gelijkend patroon. In het begin van zo’n cyclus zijn je hersenen heel actief, je kan je dus goed concentreren. Op het einde van de 90 minuten gaan je hersenen echter in een soort dwaalstand waarbij je snel afgeleid geraakt. Op dat moment neem je dus best een pauze van 20 minuten. Tegen het einde van die 20 minuten pauze is je ‘dip’ weer helemaal voorbij.

Micropauzes

Zelf een zeer kort rustmoment van 5 tot 30 seconden kan je helpen om je beter te concentreren. Ben je snel afgeleid? Neem dan gedurende de dag enkele micropauzes om je beter te concentreren. Extra tip: beweeg gedurende deze pauze voldoende. Strek je benen, stretch je nek en polsen, … Dan kan je er in ‘no time’ weer tegenaan gaan.

Pomodoro techniek

Heb je een grote berg werk te verrichten? Weet je niet waar te beginnen? Dan kan deze techniek een oplossing bieden. De Pomodoro methode is simpel: je werkt telkens voor 25 minuten, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten. Heb je vier Pomodoro’s afgewerkt? Dan neem je een langere pauze van 20 tot 30 minuten. Op die manier word je telkens beloond voor je productiviteit.

De 52-17 methode

Zijn die korte sprints van de Pomodoro techniek niets voor jou? Probeer dan eens de 52-17 methode. Deze werkt als volgt: je werkt voor 52 minuten geconcentreerd aan een taak naar keuze. Daarna wijd je 17 minuten aan wat rust. Waarom 52 en 17 minuten? Dat is namelijk niet willekeurig. De productiviteitapp Desktime heeft berekend dat de meest productieve werkers een gemiddelde verhouding volgen van 52 minuten werk, gevolgd door 17 minuten ontspanning. Geloof je het niet? Probeer het dan zelf maar eens uit.

Powernap

Heb je een stevige avond achter de rug? Of heb je slecht geslapen? Bij nood aan een energieboost doe je best een powernap. Zoek ergens een rustig plekje en sluit je ogen voor een twintigtal minuten. Pro tip: drink voor je powernap een kopje koffie. Het duurt namelijk 30 minuten voor cafeïne begint te werken, bij het ontwaken voel je je dus helemaal verfrist.

Foto Pexels

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels