HomeNieuwsLifestyleOptimisten hebben meer kans op lang leven

Optimisten hebben meer kans op lang leven

Mensen met een optimistische kijk op het leven hebben meer kans om 85 jaar oud te worden dat pessimisten, leert een Amerikaanse studie. Ze zouden meer controle hebben over hun emoties en daardoor minder stress ervaren hebben. Het onderzoek heeft ook een handige tip voor zwartkijkers.

Zie je het leven door een roze bril? Dan zal je waarschijnlijk ook langer dan gemiddeld van die bril kunnen genieten, stellen onderzoekers van de universiteit van Boston. Uit hun studie blijkt dat optimisten gemiddeld 10 tot 15% langer leven dan pessimisten. Ze hebben ook meer kans om de mooie leeftijd van 85 jaar te bereiken.

Voor het onderzoek gebruikte het team de deelnemers aan twee eerdere studies. Een was de Nurses’ Health Study bij 70.000 vrouwen en de andere de Veterans’ Health Study bij 1.500 mannen. Ze beoordeelden hun geluksniveau en hun algemene gezondheid. De proefpersonen werden ook gevraagd naar hun dieet en alcohol- en tabakgebruik. En wat bleek: een positieve ingesteldheid ten opzichte van het leven verlengt je levensduur.

“Beeld je een toekomst in waarin alles goed komt”

“Onze bevindingen geven aan dat een optimistische mentaliteit een gezond en langer leven met zich mee kan brengen”, vertelt Lewina Lee, professor pyschologie aan de universiteit, aan BBC. “En de controletesten leren ons dat het niveau van optimisme kan toenemen door bepaalde acties zoals je een toekomst inbeelden waarin alles goed is uitgedraaid. Ook intensere gedragstherapie kan nuttig zijn.”

Waarom optimistische mensen langer leven is nog niet volledig duidelijk. “Gezondere gewoontes en minder depressieve neigingen zijn maar een gedeeltelijke verklaring”, aldus Lee. “Andere studie lijken te wijzen op het feit dat positieve mensen voor zichzelf doelen stellen en het vertrouwen hebben om die te bereiken. Ze kunnen ook beter problemen oplossen en kunnen hun gevoelens beter te baas in stressvolle momenten.”

Het bericht Optimisten hebben meer kans op lang leven verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels