HomeNieuwsLifestyleOp verkenning in de fantasiewereld van Tim Burton

Op verkenning in de fantasiewereld van Tim Burton

Na New York, Parijs, Tokio en Praag verwelkomt nu ook Genk de tentoonstelling The World of Tim Burton gedurende enkele maanden. Ruim 400 voorwerpen dompelen je onder in het ontzettend productieve oeuvre van de Amerikaanse regisseur.

Laten we het eerst hebben over de gekozen locatie, vooraleer we de tentoonstelling zelf bespreken. De voormalige mijngebouwen van C-mine in Genk lenen zich uitstekend voor deze tentoonstelling. Tim Burton had er zelfs een van zijn films kunnen opnemen. Deze authentieke, kille ruimte met veel metaal, brengt je meteen in de stemming.

Foto’s Selma Gurbuz

De beroemde regisseur Tim Burton is in de eerste plaats een buitengewone tekenaar. Deze tentoonstelling is bedoeld om de bezoeker onder te dompelen in het privéleven van de kunstenaar. Tim Burton heeft de behoefte om zijn uitbundige verbeelding altijd en overal te uiten: in een notitieboekje, op servetten, schijfblokken op hotelkamers, kortom, op alles wat hij vindt. De tekeningen die je op de route ontdekt, waren niet bedoeld om tentoongesteld te worden. Je ziet er dus personages die zijn films hebben geïnspireerd, maar ook zeer persoonlijke creaties en vooral projecten die nooit het daglicht hebben gezien.

 

Verschillende onderdelen

De tentoonstelling bestaat uit twee delen die op hun beurt verschillende onderdelen omvatten. De opeenvolgende tekeningen, schilderijen, figuurtjes en beeldhouwwerken laten je geleidelijk aan de griezelige en tegelijk komische wereld van de regisseur van Edward Scissorhands binnentreden. Voor wie zijn filmografie goed kent, is dit de gelegenheid om zijn verbeelding beter te doorgronden. Voor de anderen is dit de kans om die te ontdekken.

Zo leert het onderdeel Film Characters je meer over het creatie- en ontwikkelingsproces van de verschillende personages die Tim Burton bedenkt. Een ander onderdeel toont de inspiratiebronnen van de filmmaker. De voormalige acteur van griezelfilms Vincent Price was er een van. Hij speelt trouwens de held in een van de animatiefilms van Burton die in het onderdeel kortfilms van de tentoonstelling te zien is.

Terugkerende thema’s

In de verschillende zalen ontdek je enkele van de favoriete thema’s van de kunstenaar, zoals de feesten – Kerstmis, Halloween en carnaval – en de onbegrepen outsiders, het meest herkenbare thema in de filmografie van Tim Burton. Dat is ook een zeer persoonlijk thema, want het illustreert hoe de regisseur zich altijd heeft gevoeld.

Na afloop van deze zeer geslaagde tentoonstelling, zal je het gebrek aan interactiviteit misschien betreuren. Die had je immers nog beter in de sprookjesachtige wereld van de regisseur kunnen onderdompelen. Dat interactieve aspect had ook de jongere bezoekers kunnen aanspreken. Er worden echter randactiviteiten georganiseerd zoals filmvertoningen en een familiedag met toneelvoorstellingen.

Het Burton Café, dat speciaal voor de gelegenheid is opgericht, is de ideale plek om je bezoek af te sluiten. Proef er het huisbereid fruitsap of de hartige wafels in het prachtige decor van Big Fish. Een tuin, een kerk en opgehangen schoenen… Het is een einde dat deze meester van de fantastische film goed typeert.

Marie Bruyaux

Het bericht Op verkenning in de fantasiewereld van Tim Burton verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels