HomeNieuwsLifestyleOok een matig alcoholgebruik is niet goed voor je gezondheid

Ook een matig alcoholgebruik is niet goed voor je gezondheid

Mensen die meer dan 100 gram pure alcohol per week drinken, veroorzaken schade aan hun lichaam. Dat stelt een grootschalig internationaal onderzoek. In Vlaanderen ligt het aangeraden maximum net op de ‘veilige’ grens.

Om gezond te blijven mogen mensen maximum het equivalent van 100 gram pure alcohol per week nuttigen. Wie meer drinkt, verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een grote literatuurstudie die wordt gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Voor de studie werden 83 onderzoeken in verschillende landen met gegevens van bijna 600.000 alcoholdrinkers naast elkaar gelegd. De levensverwachting van mensen die meer dan 100 gram alcohol per week nuttigen, wordt ingekort met 6 maanden. Vanaf 200 tot 350 gram per week is dat 1 tot 2 jaar, en voor meer dan 350 gram tot vijf jaar.

Niet meer dan 10 glazen per week in Vlaanderen

De onderzoekers besluiten dat de richtlijnen in de meeste ontwikkelde landen te hoog zijn, en verlaagd moeten worden om levens te redden. In Vlaanderen verstrengde het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD) eind 2016 de alcoholrichtlijn. Vanaf dan werd aangeraden best helemaal niet te drinken en zeker niet meer dan 10 standaardglazen per week. Dat komt overeen met de bovengrens van 100 gram pure alcohol, die door de studie als “veilig” bestempelt wordt.

Het bericht Ook een matig alcoholgebruik is niet goed voor je gezondheid verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels