HomeNieuwsLifestyleOnderzoek: Veel groepsgesprekken zorgen voor heel wat stress

Onderzoek: Veel groepsgesprekken zorgen voor heel wat stress

‘Verjaardag september’, ‘Terrasje doen’, ‘Cadeautje collega S.’. Als je door je WhatsApp scrollt, kom je tientallen groepsgesprekken tegen waar je (soms tegen je wil) in zit. Maar het is nu wetenschappelijk bewezen dat die gesprekken een bron van stress zijn.

In München is, in samenwerking met jongeren, een onderzoek naar WhatsApp-stress gedaan. De jongeren, die opgroeiden met de app, klaagden over de stress die ze ervoeren wanneer ze veel berichtjes binnenkregen en de pushmeldingen zich opstapelden. “We ontdekten dat zogenaamde pushberichten, die op het beginscherm van je smartphone verschijnen, funest kunnen zijn voor het welbevinden”, zegt Sarah Diefenbach, professor Psychologie aan de Ludwig-Maximilians-Universität in München. “We vroegen aan de deelnemers om die pushberichten twee weken uit te zetten. Dat leverde een opvallende daling van stress op. Al had het ook een nadeel: hun omgeving reageerde vaak boos omdat ze niet snel genoeg meer reageerden op berichten.”

Sociale isolatie

Diefenbach ontdekte dat “hoe meer je in groepsgesprekken zit, hoe meer stress je ervaart”. Volgens haar speelt angst voor sociale isolatie een rol bij de massale participatie in de groepsgesprekken. “Onze communicatie is voor een groot deel verhuisd naar het virtuele niveau. Waarschijnlijk vinden veel mensen zo’n vervelend groepsgesprek beter dan niets. Het probleem is dat veel mensen zo’n groep niet durven te verlaten uit angst om anderen te kwetsen. Ze proberen het dus gewoon te negeren. Veel groepen hebben na verloop van tijd nog maar enkele actieve leden.”

Leesbevestigingen

Ook de leesbevestigingen zijn een bron van zorgen, aldus Diefenbach. “Degene die zo’n bericht heeft verstuurd zíét dat de andere dat heeft gelezen, maar niet antwoordt. Hij wordt dus ongeduldig en misschien zelfs boos.” Wat zorgt voor druk om snel te antwoorden. “Het probleem is dat er nog maar weinig consensus is over digitale communicatie. De ene vindt dat je meteen moet antwoorden, net als in een ‘gewoon gesprek’. Terwijl de ander zo’n Whatsapp-bericht eerder als een mail beschouwt, die je ook na een paar uur kunt beantwoorden.”

Gouden tip

Het advies van Diefenbach: praat erover met je vrienden en familie. En de gouden tip voor wie minder stress kan gebruiken: “Schakel de leesbevestigingen uit.”

Het bericht Onderzoek: Veel groepsgesprekken zorgen voor heel wat stress verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels