Vind ons op

Zita

Moet jij plots op toilet als je zenuwachtig bent? Geen nood, je bent lang niet de enige

Lifestyle

Moet jij plots op toilet als je zenuwachtig bent? Geen nood, je bent lang niet de enige

Na wekenlang solliciteren is het eindelijk zover: je hebt een sollicitatiegesprek te pakken. Je bereidt je inhoudelijk grondig voor, doet het nodige om goed voor de dag te komen en vertrekt ruim op tijd zodat je zeker niet te laat komt. Maar dan slaat het noodlot toe. Net wanneer je op het punt staat om het gebouw van je hopelijk toekomstige werkgever binnen te wandelen, voel je plots een onweerstaanbare drang om een kakske te doen.

Aanvankelijk verzet je je tegen die drang, want je hebt nu eenmaal belangrijkere dingen te doen. Maar na enkele minuten kom je toch tot het besef dat je twee opties hebt. Of je komt te laat, maar doet het niet in je broek. Of je komt op tijd, maar het sollicitatiegesprek zou weleens in mineur kunnen eindigen.

Hersenen en maag zijn verbonden

Klinkt herkenbaar? Het is dan ook heel normaal dat je wanneer je stress of angst ervaart, de nood voelt om op toilet te gaan. Gastro-enteroloog Sameer Islam legt aan Men’s Health uit hoe dat komt: «Als je angstig bent, vooral in je hoofd, kan dit zich manifesteren in je maag-darmkanaal. Het is namelijk heel gewoon om de drang te voelen om naar het toilet te gaan wanneer je nerveus bent.» Je parasympathische en sympathische zenuwstelsel verbindt je hersenen namelijk met je darmstelsel, waardoor een reactie in je hersenen een reactie in je maag kan opwekken. Met alle gevolgen van dien. De oplossing? Minder stressen of een pilletje nemen tegen de diarree. Veel meer is er helaas niet aan te doen.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/moet-jij-plots-op-toilet-als-je-zenuwachtig-bent-geen-nood-je-bent-lang-niet-de-enige

Meer in Lifestyle

To Top